Агроведомството с план за спасяване на близо 400 млн. евро за селските райони

Агроведомството с план за спасяване на близо 400 млн. евро за селските райони

Специален план за ускорено усвояване на евросредствата по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) и предотвратяване на опасността страната ни да загуби близо 400 млн. евро прилагат Министерството на земеделието и храните (МЗХ) и Държавен фонд "Земеделие". Това съобщиха от агроведомството във вторник, след като по-рано през деня Роджър Уайт, говорител на Европейската комисия по въпросите на земеделието и селските райони, цитиран от БГНЕС, предупреди за опасността страната ни за втора поредна година да загуби пари по ПРСР.

През миналата година България бе лишена от 39 млн. евро, планирани за 2009 г., заради правилото N+2, което позволява бюджетът на оперативната програма за определена година да може да се ползва само две години след изтичането на бюджетната година. За 2010 г. бюджетът на ПРСР е 432 млн. евро, от които неизползвани остават 385 млн. евро, а за разплащането им остават по-малко от три месеца.

 

В отговор от земеделското министерство разпространиха съобщение, в което се посочва, че се работи по план, в чиито рамки вече са прехвърлени 600 млн. лв. неизползван финансов ресурс към мерки по програмата, които предизвикват най-голям интерес сред кандидатите. Очаква се също така наваксване в разплащанията да се постигне чрез намалените срокове за обработка на заявките за плащане – от 5 на 2 месеца. Заявленията за кандидатстване пък се разглеждат не за пет, а за два месеца, за подаване на искане за аванс бенефициентите имат шест месеца, а не три както досега. В най-скоро време ще стартира и гаранционен фонд за кандидатстващите по ПРСР проекти.

 

До началото на септември 2012 г. договорените средства по програмата са 3.7 млрд. лв. или 57% от общия ѝ ресурс за периода 2007-2013 г. Изплатени са 2.1 млрд. лв., което е 33% от цялата планирана за българските селски райони сума, сочат данните на МЗХ. От тях обаче става ясно твърде неравномерното договаряне на средства по различните оси. Докато при три от тях средното ниво е 74 на сто от бюджетите им, при тази, която поглъща 25 процента от парите на цялата програма, са договорени едва 18 на сто от средствата. Причина за това е слабият интерес от страна на възможните кандидати. Към това се прибавя и късното стартиране на ПРСР и забавянето в разглеждането на проекти през 2008 г. и 2009 г. и се създава риск от отчисление на средства, тъй като ЕК следи усвояването на ниво програма, а не по оси или конкретни мерки, признават от МЗХ.

 

Ведомството обаче вече било предприело мерки за повишаване на усвояемостта на средствата по втора ос на ПРСР чрез постоянни информационни кампании, навременно изплащане на оторизираните суми, стартиране на мярка "Натура” и увеличение на нивата на плащане по други мерки.

 

"Всичко това дава увереност, че бюджетът на ПРСР за 2010 г., който е в размер на 432 млн. евро, ще бъде разплатен до края на 2012 г.", посочват от агроведомс

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес