Агроведомството в офанзива за промяна в тютюневия отрасъл

Министърът обикаля пунктове за изкупуване в Хасковско, негов заместник рекламира връщането на минималните цени

Министърът започна обиколка на пунктове за изкупуване на тютюн, сн. БГНЕС

Офанзивни проверки как върви изкупната кампания на тютюна предприе в петък министърът на земеделието и храните Димитър Греков в Южна България, докато в Североизточна заместникът му Бюрхан Абазов се среща с тютюнопроизводители да ги убеждава, че предлаганите от ДПС и вече разглеждани поправки в закона за тютюните, връщащи определянето от държавата на минимални цени на продукцията им, ще подобрят състоянието на бранша и отношенията.

 

Определените от агроведомството като изненадващи проверки на Греков по пунктовете за изкупуване на тютюн в редица села в Хасковска област станаха, докато недоволни тютюнопроизводители блокираха в ранния следобед пътя за Гоце Делчев и Драма при село Господинци.

 

На протеста се събраха се хора от четирите общини на района - Гоце Делчев, Сатовча, Хаджи Димово и Гърмен, недоволни от предлаганата им от фирмите цена на тютюна и забавеното, според тях, изкупуване на продукция. Според договорите, стоката им трябва да бъде взета до края на февруари и за повечето сортове това вече е станало, но при ориенталските тютюни изкупуването почна едва преди дни след други протести на тютюнопроизводителите.

 

Плакати "Къде са разследващите картелите" , "Картел - силни фирми - немощна държава - беден народ" издигнаха събралите се край пътя, които затрудниха движението на автомобили.

 

Междувременно от Министерството на земеделието и храните съобщиха, че от 7 часа сутринта в петък министър Димитър Греков заедно с кметове и тютюнопроизводители от региона обикаля пунктовете за изкупуване на тютюн в хасковските села Шишманово, Брягово, Надежден, Иваново, Върбово, Орешец и Малко Градище. Той лично проверявал критериите за оценка на качеството на тютюна, използвани от представителите на фирмите- изкупвачи. Обиколката на Греков щяла да продължи в регионите Кърджали, Смолян и Благоевград

 

"Реших лично да проверя ситуацията. В едни села кампанията върви с пълна сила, като дори цените давани за килограм тютюн надхвърлят миналогодишните. В други населени места обаче, фирмите- изкупвачи все още нямат свои пунктове или не предлагат цените, които производителите очакват от тях“, посочва министърът на земеделието, цитиран от пресцентъра си.

 

Той отново заявява, че държавата подкрепя тютюнопроизводителите и допълва, че "фирмите- изкупвачи трябва да са наясно - тяхното отношение към тютюнопроизводителите е отношение към българската държава“

 

И докато Греков обикаля пунктове за изкупуван на тютюн, заместникът му Бюрхан Абазов се е срещнал в Русе с тютюнопроизводители от Североизточна България. Той им обяснил, че подготвяните промени в Закона за тютюна, предвиждащи възстановяване на регистъра на тютюнопроизводители, фиксиране на срокове на изкупната кампания, определянето на минимални цени и връщането на държавните оценители на предаваната стока, ще подобрят състоянието на бранша. Според Абазов, поради спецификата на суровината често оценяването на качеството на тютюна от страна на експерти на фирмите е субективно, затова е нужно връщането на държавните оценители на стоката.

 

Ресорният зам.-министър е призовал тютюнопроизводителите да търсят и други начини за повишаване на доходите си, освен средствата, които получават по националните доплащания за отглеждане на тютюн. Като пример той посочи възможностите по новата Програма за развитие на селските райони 2014-2020, по която ще могат да кандидатстват за закупуване на сушилни, машини и съоръжения с цел повишаване на конкурентоспособността на стопанства им, съобщава пресцентърът на министерството.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?