Ахърн: Днес Трайковски трябваше да празнува

Ирландският премиер Бърти Ахърн трябваше да приеме днес молбата на Македония за членство в ЕС от премиера Бранко Цървенковски, но церемонията бе отменена, след като стана ясно, че Борис Трайковски е загинал тази сутрин при самолетна катастрофа в Южна Босна.Днес трябваше да бъде повод за празнуване за него, каза още ирландският премиер.

По думите му македонският президент Борис Трайковски е допринесъл много за помирението в Македония и е бил твърд защитник на македонските амбиции за членство в Европейския съюз, предаде Асошиейтед прес.

Той посочи, че е изразил дълбокото си съчувствие на македонския премиер от името на Европейския съюз и от името на правителството и народа на Ирландия.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Хавиер Солана нарече днешния ден " трагичен за Македония, македонския народ, но и за много хора в Европа".

Президентът Трайковски бе велик човек, човек, който водеше страната напред, не само по отношение на реформите, но и за това Македония да се приближи възможно най-много към Европа, се казва в изявление на Солана.

Бях му приятел. Бях с него в много трудни моменти. Ще бъде много трудно за македонския народ да запълни празнината, посочи още Хавиер Солана.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността повтори, че ЕС ще продължи да подкрепя усилията на страната да осъществи реформите.

Албанският премиер Фатос Нано изпрати съболезнования на македонското правителство по повод "трагичната и болезнена загуба".

Споделяне

Още от Свят