Ахелой остана встрани от пътя Бургас – Слънчев бряг, АПИ отрича

Проблемното кръгово движение край Ахелой

Открият предсрочно с фанфари миналата седмица директен четирилентов път Бургас – Слънчев бряг остави жителите на Ахелой и изградените комплекси край града без достъп.

За това алармираха граждани, които смятат да протестират заради затапването на града им след пускането на новия път, но не е ясно кога

"Досега проблемът ни беше със светофара на Ахелой, а сега с обхода. Не отричам, че е супер. Въпросът е обаче, когато хората тук работят през сезона в Слънчев бряг, както и в околните градове и села има как да отидат на работа, но няма как да се върнат. Защото когато се ходи от Ахелой към Равда има отбивка, която излиза на новия път. Но когато се връщат, трябва да се отиде до Каблешково, оттам да се мине кръговото, за да се стигне до Ахелой", обяснява проблема Мануел Момчилов, организатор  на инициативата, пред агенция "Фокус".

Той обяснява, че това е проблем и за автобусните превозвачи. Някои оставят хората на кръговото кръстовище, което е рисково за хората и шофьорите.

Според Момчилов голямото недоразумение е при кръговото кръстовище, защото е забравено да се направи отбивката за Ахелой.

От агенция "Пътна инфраструктура" обаче пуснаха официално съобщение по повод "неверни твърдения в социалните медии, че новият обходен път на Ахелой не осигурява връзка за пътуващите от Слънчев бряг към Бургас през Ахелой".

"На 15 юни бе пуснато директното трасе на обходния път. С пускането на отсечката 5 месеца предсрочно се улеснява пътуването по път I-9 Слънчев бряг - Бургас преди началото на активния туристически сезон и се повишава безопасността на движение. С изграждането на новата отсечка интензивният транзитен трафик вече няма да преминава през Ахелой, с което се опазва живота и здравето на жителите на града и се намалява опасността от тежки пътни инциденти", твърдят от АПИ.

От пътната агенция потвърждават казаното от Момчилов, че за да се приберат от Слънчев бряг в Ахелой, жителите на града трябва да минат през Каблешково, но твърдят, че така пътят се удължавал само с около 300 метра от града.

За пътуващите от Ахелой към Слънчев бряг има две възможности чрез новото кръгово кръстовище или чрез десен завой преди връзката за Равда.

В писмо до Агенция "Пътна инфраструктура" от община Несебър заявяват, че за да се осигури безконфликтен трафик, общината ще осигури връзка за влизане в град Ахелой от съществуващото кръгово кръстовище на първокласния път с пътя за Равда и по общински пътища, поради което не е необходимо изграждането на ляв завой по директното направление. Изграждането му е изключително опасно поради намалена видимост и навлизане на трасето в хоризонтална крива, се казва в съобщението на АПИ.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?