Ахмадинеджад приет като герой у дома след скандала в Женева

Ахмадинеджад приет като герой у дома след скандала в Женева

Президентът на Иран Махмуд Ахмадинеджад бе посрещнат в страната си като герой, след като предизвика скандал по време на конференция за расизма, организирана от ООН в Женева, съобщиха световните агенции във вторник, позовавайки се на официалните медии в Иран.

В понеделник Ахмадинеджад описа в рамките на форума в Женева Израел като "най-жестокия и расистки режим" и осъди САЩ и Европа за това, че са създали еврейската държава след Втората световна война. Франция определи изказването му като "реч на омразата", а САЩ - като "низка".

Израелският премиер Бенямин Нетаняху от своя страна обвини Ахмадинеджад, че се стреми да унищожи еврейската държава.

"Няма да му позволим отново да предприеме опит за изтребване на евреите”, посочи Нетаняху.

Според официалната иранска информационна агенция Ахмадинеджад е бил посрещнат на летището в Техеран от огромна тълпа. Критиците на правителството са решили или са били принудени да не коментират представянето на президента, въпреки че някои вестници са намекнали, че речта му по време на форума е била "противоречива", отбелязва ББС. Според проправителствен местен вестник иранският президент е изстрелял последния куршума в мозъка на Запада.

Вестник "Таймс" коментира, че това е била първата изява на Ахмадинеджад на международен форум, откакто Барак Обама стана президент на САЩ. Речта му обаче заплашва да нанесе сериозен удар върху усилията за подобряване на отношенията между Вашингтон и Техеран.

Американският държавен секретар Хилари Клинтън осъди думите на Ахмадинеджад, но увери, че САЩ не са се отказали от стремежа си за преки преговори с Иран. Тирадата на Ахмадинеджад в Женева обаче едва ли ще помогне на Обама да убеди Израел и критиците у дома, че знае как да действа с иранския президент, който ще се стреми към преизбиране на изборите през юни, като разчита на подкрепата на твърдолинейните духовни водачи, коментира вестникът.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?