Ахмадинеджад спечели втори президентски мандат в Иран

Ахмадинеджад спечели втори президентски мандат в Иран

След като стана ясно, че досегашният ирански президент - консервативният Махмуд Ахмадинеджад, печели втори президентски мандат с убедителните 62.6%, привърженици на основния му конкурент - умерения и реформаторски настроен Мир Хосейни Мусави, заел второ място с 33.75%, започнаха да излизат в събота на улични протести, предадоха световните агенции.

Иранската полиция разгонва отказващите да признаят изборните резултати, събрали се на протестен митинг в Техеран. Според наблюдатели това са най-сериозните размирици в последните десет години в Иран. Пред сградата на министерството на вътрешните работи привърженици на Мусави запалиха коли и скандираха "Долу диктаторът!", "Ахмади, остави страната на мира!" Сили на полицията се нахвърлиха върху тях с палки.

Всяко по-голямо струпване на хора в Техеран се разпръсква от полицията. Според АП в разгонването на демонстрантите вземат участие и военизирани спецчасти.

По-рано през деня министърът на вътрешните работи на Иран Садък Масули, оповестявайки победата на Ахмадинеджад, призова гражданите да не се присъединяват към "неразрешени" акции, организаторите на които, по думите му, "не са свързани с нито един от кандидатите". Духовният лидер на страната аятолах Али Хаменей, който преди изборите открито даде рамо на Ахмадинеджад, в телевизионно обръщение към народа заяви: "Враговете се стремят да ни лишат от радостта от изборите и да организират враждебни провокации". Той призова опозиционните политици да се сплотят около победителя Ахмадинеджад и "да се въздържат от провокационни действия".

Мир Хосейни Мусави в обръщение към привържениците си заяви, че разултатите от изборите са манипулирани. Наблюдатели обаче смятат, че най-вероятно са реални или близки до реалните, доколкото традицията от последните години сочи, че президентите на страната обикновено стават на поста си два мандата.

Президентът на САЩ Барак Обама в първи коментар пред журналисти за изборните резултати в Иран заяви, че в Белия дом "с интерес наблюдават завързалия се спор". "Който и да е победителят на изборите, ние се надяваме, че самият факт на този спор ни дава допълнителни възможности за взаимодействие с него", каза президентът, цитиран от Ройтерс.

Споделяне

Още от Свят