Ахмед Чалаби подаде съдебен иск срещу Пол Бремър

Членът на Преходния управляващ съвет на Ирак и лидер на партията Иракски национален конгрес подаде съдебен иск срещу американския граждански администратор Пол Бремър, предаде ИТАР-ТАСС. Чалаби настоява да получи обезщетение за нанесените му материални и морални щети по време на обиските в дома му и в централата на неговата партия миналата седмица.

Искът е отправен персонално към Пол Бремър и е регистриран в съд в Бостън на 20 май. Адвокатите на Чалаби обвиняват ЦРУ, ФБР и иракската полиция в незаконни действия. В иска се настоява също незабавно да бъде върнато иззетото при обиска имущество и да бъде осъдено посегателството срещу гражданските права на Чалаби.

Ахмед Чалаби бе обвинен от американските власти, че е предавал секретни данни на Иран, а на САЩ е подавал лъжлива информация.

Иракската посланичка във Вашингтон Ранд Рахим Франке разобличи вчера като "безразсъден акт" претърсването на централата на партията Иракски национален конгрес и нападките срещу нейния лидер Ахмад Чалаби, предаде АФП. "Този акт показва невероятната липса на уважение към иракския Преходен управляващ съвет, който де факто е правителство на страната", заяви тя по телевизия Си Ен Ен.

Дипломатката отхвърли американския аргумент, че претърсването е било чисто иракска работа, и подчерта, че иракският народ трудно ще повярва на това твърдение, защото той знае, "че страната е под окупация". Едва ли може да се допусне, че иракската полиция може да извърши такова нещо без знанието на окупационните сили на коалицията, подчерта иракската посланичка в САЩ Ранд Рахим Франке.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?