Николай Вълканов:

Ахмед Доган е сред 10-те най-добри хидроинженери в България

„В България има 10-15 големи компании и всички трябва да се съобразяват с тях”

Николай Вълканов

Ахмед Доган се е доказал като много добър хидроинженер, сред 10-те най-добри в България. Това заяви в неделя пред бТВ бизнесменът Николай Вълканов, който наскоро придоби 80 на сто "ГОРУБСО-Мадан" от Валентин Захариев след натиск от страна на държавата, притежаваща миноритарния дял в добивното предприятие.

"Първите проучвания за язовир "Тунджа" са на Ахмед Доган. През 2005 година ни събра, направихме заедно проектно проучване", поясни Вълканов и добави, че "такъв язовир е нужен и на България, и на Турция”. По думите му Турция e готова да плаща тази вода и България да печели всяка година 14 милиона евро от продажбата на вода и 2 милиона от електроенергия.

Бившият вицепрезидент на "Мултигруп" е известен като приближен на лидера на ДПС Ахмед Доган, на когото компанията му "Минстрой" изплати хонорар от 1.5 млн. лева за консултантски услуги по хидроенергийни проекти.

"Мислил съм за това дали ще стане скандал с този хонорар, но трябваше под масата да му ги платя, ли?", попита Вълканов. Той каза, че с Ахмед Доган са само приятели и че не се е облагодетелствал по време на Тройната коалиция, като тогава не е получил нито един проект, нито една концесия, въпреки че е кандидатствал.

„В България има 10-15 големи компании, които осигуряват работа на много хора. Време е да свикнем с идеята, че всички трябва да се съобразяват с тях”, каза още Николай Вълканов.

Според бизнесмена, въпреки че държавата се хвали с бюджетна дисциплини, трябва да има и ръст, който идва именно от такива компании.

Николай Вълканов се похвали, че през последните три години не е имал проблеми с държавата, което се дължи на точността му. "Винаги съм си плащал данъците, заплатите на хората, осигуровките. Да не изпаднеш в ситуация, в която правителството може да те упрекне за нещо", заяви Вълканов.

"Никой от това правителство до момента не ми е искал услуги", заяви Николай Вълканов.

В случая с ГОРУБСО – Мадан участието на премиера и енергийния министър било само да координират процеса, за да се случат нещата по-бързо. "Държавата също има интерес това предприятие да работи, защото тя е собственик на благата, ние получаваме само концесии, а държавата получава пари от тези концесии", поясни бизнесменът.

Като най-голям капитал на дружеството, с годишен оборот от 100 милиона лева, Вълканов определи човешкия капитал. "Всички специалисти по подземен добив на руди са при нас. Ако нямаш инженери, миньори и всякакви специалисти, не можеш да работиш", коментира Вълканов.

Споделяне

Още по темата

Още от България