Ахмед Доган нападна медиите

Ахмед Доган нападна медиите

Лидерът на ДПС Ахмед Доган нападна медиите в словото си пред шестата Национална конференция на движението, която започна в събота в София.

По данни на организаторите, в конференцията участват 755 делегати, 53 от които от организациите в Турция. Гостите са около 350, сред които над 50 от южната ни съседка.

Конференцията бе уважена от премиера и лидер на БСП Сергей Станишев. Той присъства заедно с двама от партийните си заместници – министрите Румен Петков и  Румен Овчаров, с председателя на парламентарната група Михаил Миков и един от парламентарните му заместници Атанас Мерджанов.

Лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски “върна жеста” на Доган, който не се появи на конгреса на партията през октомври миналата година и изпрати на форума партийния си заместник Николай Свинаров и зам.-председателя на парламентарната група Борислав Великов.

Свинаров извини лидера, който е на посещение в Румъния. Според пресаташето на Сакскобургготски Цветелина Узунова Симеон е на посещение при семейството на бившия румънски крал Михай.

Никоя друга от парламентарните политически сили не уважи конференцията на ДПС, въпреки че от “Стамболийски” 45А бяха разпратени покани до всички партийни лидери с изключение на тези на ДСБ и “Атака”.

На петата Национална конференция на ДПС през февруари 2003 г. присъства тогавашният лидер на СДС Надежда Михайлова, която лично прочете приветствие към партията.

Въпреки че настоящата конференция се провежда в момент, когато ДПС е за втори път част от управляващата коалиция, основните акценти в изказването на лидера Ахмед Доган не бяха приоритетите на управлението на страната, а обяснение на обвиненията към партията за “преяждане с власт” и “обръча от фирми”, за който самият той спомена в предизборната си кампания през юни миналата година.

Доган директно обвини медиите, че изкуствено задават теми като „преяждането с власт на ДПС” и обяви, че всеки предприемач, който споделя философията на партията за инвестиции в регионите, може да се причисли към обръча на ДПС.

Партия, която губи апетита си към властта, започва да изневерява на избирателите си, обясни обвинението в “преяждане с власт” Ахмед Доган. Извличането на допълнителен ефект от взаимодействието с местната власт не е “преяждане с власт”, а по-високо нейно качество, обясни пред форума той.

Присъствието на ДПС в централната власт е повече от скромно, но пък достатъчно ефективно е взаимодействието ни е в местна власт, заяви Доган.

По думите му, тази тема е “внушение на някои медии и определени политически сили”, които имат “деструктивна позиция за мястото и ролята на ДПС в обществено-политическия живот на страната” и според чиято логика “вотът за ДПС при равни други условия има по-малка политическа тежест, в сравнение с вота за други политически сили”.

Разбирам амбициите на медиите да се утвърдят като четвърта власт, без да знаят точно как, но да се изявяват като стратегически играчи и говорители на определени партии и бизнесструктури, ми е трудно да го разбера, каза лидерът на ДПС.

Той допълни още, че явно “в информационния пазар има крещящ дефицит на идеи” и че “медиите сериозно изостават от продуцирането на нови политически реалности” и вървят след събитията.

Той отхвърли дефиницията на „обръча от фирми” като мръсна дума и обясни, че обръчът създавал стабилност и сигурност на всички системи, включително и на медийната, давайки пример каца или бъчва, на която ако махнеш един обръч, тя протича или се руши във времето.

Обръчът се появи преди 5-6 г. като противодействие на олигархията, каза Доган. Тя не познавала друг подход освен подкупи и владеене на властови ресурси с подставени лица.

Обръчът няма нужда от корупционни схеми, той е достатъчно ресурсно обезпечен и по правило работи на светло, обясни още лидерът на ДПС като допълни, че най-важният генератор на “обръча” е ефективната инвестиционна дейност.

Тъкмо затова обгрижването на работодателите е първостепенно задължение на цялата политическа класа, аргументира се Ахмед Доган. Той подчерта, че няма закон в цивилизования свят, който да забранява на предприемачите да имат симпатии или антипатии към определени политически сили.

ДПС лидерът защити и позицията, професионализмът в политиката е в обратна пропорционална зависимост на нейната прозрачност и колкото и да е прозрачна политиката, обективно по-голямата част от нея остава извън полезрението на обществото като цяло.

Точно обратната теза – за по-голяма прозрачност в действията на управляващото мнозинство – защити в изказването си премиерът и лидер на БСП Сергей Станишев.

Пред форума на ДПС Станишев настоя за нарастване на ролята на Политическия съвет на коалицията БСП-НДСВ-ДПС и за по-голяма прозрачност в действията му, за да не остава усещане в обществото, че тримата лидери се събират да се пазарят.

След като в изказването си Ахмед Доган предрече, че първите няколко години от членството в ЕС ще бъдат съпътствани с масови фалити на дребни производители и средни фирми, БСП-лидерът припомни, че положителната промяна в стандарта на хората няма да настъпи незабавно с присъединяването в ЕС на 1 януари 2007 г.

Той отбеляза, че напоследък много се атакува действащия държавен глава с ясни и политически цели за дестабилизация на страната. Премиерът изрази увереност, че президентските избори ще гарантират политическа стабилност у нас.

Станишев отново напомни безспорната роля на ДПС за запазване на етническия мир в страната. Няма да приема хората у нас да бъдат противопоставяни по етнос и религия, категоричен бе той.

За пореден път пред форума на ДПС БСП-лидерът се извини за възродителния процес като припомни за трудностите в развитието на отношенията между двете формации и “греха на моята партия пред българските турци”. По думите му, обаче, неговият предшественик Георги Първанов и лидерът на ДПС Ахмед Доган са доказали, че “умният човек винаги се променя”.

От името на НДСВ зам.-председателят на партията Николай Свинаров каза, че всяка една от политическите сили в коалицията трябва да подчини политическите си различия на национални интереси. Въпреки трудностите, сега не е време за противопоставяния, а мобилизация на усилията в името на стратегическите цели на България, подчерта той.

Конференцията на ДПС бе открита с българския химн и Одата на радостта. В залата бе прочетено и приветствие от президента Георги Първанов, в което държавният глава пожелава на бъдещото ръководство на партията “такт, енергия и последователност за отстояване на националните цели”.

Очаква се по-късно в събота конференцията на ДПС да преизбере Ахмед Доган на лидерския пост с мнозинство, близко до абсолютното, въпреки че на предишната конференция през февруари 2003 г. той даде заявка за последен мандат.

Форумът ще приеме и промени в устава и увеличаване на Централният съвет на партията. Според предложения проект за промяна е предвидено квотата на председателя да бъде увеличена от 8 на 15 души. Очаква се избраните от конференцията членове на съвета да станат 43, вместо сегашните 22.  

Споделяне

Още по темата

Още от България