Ахмед Доган: Не съм взимал бонус, а хонорар

Ахмед Доган: Не съм взимал бонус, а хонорар

Лидерът на ДПС Ахмед Доган отклони призивите на премиера Бойко Борисов към лидерите на тройната коалиция и лично към него да връщат пари, взети извън заплатите.

"В условия на бедност или обедняване, на криза, всеки проблем може да се превърне в гръмоотвод с оглед на търсене на виновници, нови дяволи, сатанизиране. Всяка власт дефинитивно трябва да стимулира своите служители", заяви Доган в сряда след среща с президента Росен Плевнелиев.

"Аз не съм бил министър и не съм взимал бонус, хонорарът не е бонус", заяви Доган.

"Допълнителното материално стимулиране е принцип на всяка власт и който не го вижда това, значи нито разбира от пазарна икономика, или си представя властта в някакви утопични виртуални светове, които нямат нищо общо с реалния живот", заяви Доган.

Той посочи, че ако държавният служител няма реално стимулиране, той не може да представлява държавата и държавния интерес. Така той отбеляза, че задължително трябва да има стимулиране, но и правила за това.

"Всяка държава, всеки режим, всяка политическа власт трябва да има инструмент за стимулиране – това не е грях, въпросът обаче е в правилата", каза Доган. Той подчерта, че от там ще се намерят решенията за това дали бонуси се дават за купуване на политическа моралност или за извършване на работа.

"Ние не сме против бонусите и против допълнителното материално стимулиране, но по ясни правила, те да не служат за партийна, а за държавна политика. Ние не казваме, че предишното правителството не е давало бонуси, но от това не е правило политика. В последния мандат бюджетните излишъци бяха космически, но това не бяха бонуси. Сега ситуацията е друга и раздаването на бонуси има съвсем друг ефект. Преди, ако проблемът е бил защо бонусите не са били достатъчно високи, сега е – защо изобщо ги има", каза още Доган.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Трябва ли да се отворят ресторантите?