Ахмед Доган отново не прояви интерес към делото срещу нападателя си

Процесът тръгна, тъй като бившият лидер на ДПС се отказа от претенции към Октай Енимехмедов с писмо

Снимка: БГНЕС

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган за втори път не прояви интерес към процеса срещу Октай Енимехмедов, който на 19 януари насочи срещу главата му газов пистолет и опита да произведе изстрел по време на партийна конференция в НДК.

Както и през август, Доган изпрати болничен лист до Софийския градски съд, за да оправдае отсъствието си. Този път обаче, петчленният състав с председател Пенка Велинов даде ход на делото, тъй като потърпевшият бе депозирал и писмо, с което се отказа от правото си да бъде конституиран като граждански ищец и частен обвинител по делото.

Бившият лидер на ДПС, който се оттегли от поста именно на злополучната конференция в началото на годината, все пак ще бъде разпитан като свидетел по казуса. Освен за неговия разпит подсъдимият Енимехмедов настоява показания да даде и настоящият председател на движението Лютви Местан.

По време на заседанието стана ясно, че призовката на Доган за 14 август е била връчена на охраната на т. нар. Сараи в Бояна. Лично пък тоя е получил на 11 август. Това и стана причина Доган да не бъде глобен, тъй като призовката не му е връчена до 7 дни преди насроченото заседание.

Октай Енимехмедов коментира във вторник, че с неявяването си в съда почетният председател на ДПС демонстрира неуважение към магистратите. Защитата му допълни, че иска разпити още на депутата от ДПС Рамадан Аталай, както и на назначения със скандал наскоро зам.-министър на инвестиционното проектиране Джейхан Ибрямов.

Енимехмедов е обвинен, за това че на 19 януари е направил опит умишлено да убие Ахмед Доган по време на националната конференция на ДПС. Според обвинителния акт той три пъти се е опитал да произведе изстрели с насочван от близко разстояние газов пистолет към главата на Доган, заявяват от прокуратурата.

Прокуратурата смята, че престъплението е извършено умишлено и е останало недовършено по независещи от дееца причини - трикратното засичане на пистолета, оказана съпротива от Доган и намесата на делегата на конференцията Мустафа Сали Карадайъ.

Енимехмедов е изправен пред съда и за това, че е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото. Като утежняващо обстоятелство се сочи особената дързост при извършването на деянието, защото подсъдимият е опитал да убие Догант на обществено мероприятие, в присъствие на официални лица и журналисти.

За опита за убийство Наказателният кодекс предвижда затвор от 15 до 20 години, а за другите обвинения – затвор до 5 години. Октай Енимехмедов продължава да бъде в ареста повече от половин година, защото съдът смята престъплението за особено опасно за обществото.

Първоначално бургазлията бе обвинен в едро хулиганство и закана с убийство, но впоследствие квалификацията на обвинението му бе изменена в опит за убийство. Причина за това станаха резултатите от комплексна съдебно медицинска и балистична експертиза, според които уврежданията от газово оръжие могат да доведат до смъртен изход, когато пистолетът е толкова близо до черепа, предната половина на шията и в лявата част на гръдния кош.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?