Ахмед Муса Ахмед бил част от международна група, разпространяваща идеите на ИД

Ахмед Муса Снимка: БГНЕС

Един от обвиняемите по делото за проповядване на радикален ислям в Пазарджик - Ахмед Муса Ахмед - е част от международна група, разпространяваща идеите на "Ислямска държава". Това се посочва в доклад получен от Грац, Австрия в Пазарджишката окръжна прокуратура по договор за международна правна помощ, съобщи БНР от Пазарджик в сряда.

Ахмед е бил в пряка връзка с тамошния ръководител на ислямската структура, който в момента е обвиняем по аналогично дело за разпространяването на радикален ислям.

За период от осем месеца между 2013-та и 2014-та година Ахмед Муса Ахмед е посещавал 10 пъти основната терористична клетка в Грац.

Той е контактувал лично с тамошния ръководител Дахмид. Двамата са поддържали връзка и с ислямското звено в Кьолн, Германия. Според обвинението става дума за международна организация.

В сряда Окръжният съд в Пазарджик остави без уважение искането за изменение мярката за неотклонение "задържане под стража" на 11 от подсъдимите, обвинени за проповядване на омраза на религиозна основа и на идеите на терористичната организация "Ислямска държава".

Съдът е сметнал, че няма нови обстоятелства, които да обуславят промяна на мярката в по-лека. Съдебният състав е приел, че има реална опасност подсъдимите да извършат престъпление, както и да се укрият.
Определението подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд гр.Пловдив в 7-дневен срок.

Адвокатите поискаха да не се дава ход на делото, тъй като искането им за замяна на постоянния арест в по-лека мярка е внесено преди връщането на делото в досъдебна фаза. Съдът не уважи иска.

Близките на задържаните протестираха, че мярката "постоянен арест" се е превърнала в наказание, за което няма доказателства.

Ахмед Муса Ахмед е сред 14-те обвиняеми по делото за радикален ислям. Според прокуратурата от ноември 2013 г. до ноември 2014 г. той е проповядвал чрез фейсбук, организирал е издаването на книгата Науакиду`л Ислям (Вероотстъпване) и е произнасял проповеди в пазарджишката джамия Абу Бекир. В социалната мрежа Муса е публикувал снимка на фона на знамето на "Ислямска държава".

Разследването вече два пъти бе връщано на прокуратурата заради процесуални нарушения. В началото на декември Пловдивският апелативен съд потвърди определението на Окръжния съд в Пазарджик за прекратяване на наказателното дело заради пропуски в досъдебното производство. Делото се връща в пазарджишката окръжна прокуратура за отстраняване на допуснатите процесуални нарушения.

Имамите, сред които е и Ахмед Муса Ахмед, бяха задържани при две последователни акции на ДАНС в края на миналата година и през март 2015 г. При обиските бяха открити видеоматериали, рекламиращи дейността на "Ислямска държава", бяха иззети символи на терористичната организация, както и литература с призиви за война срещу неверниците. От година Ахмед Муса Ахмед и още 11 негови поддръжници са в пазарджишкия следствен арест, заради опасение, че ще направят опит да се укрият, ако са на свобода.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?