Ахмед Муса Ахмед получи 2 години за проповядване на радикален ислям

Присъдата на пазарджишкия имам Ахмед Муса Ахмед за проповядване на антидемократична идеология беше увеличена на две години от Апелативния съд в Пловдив, съобщи БНР в сряда.

По същото дело съдът отмени условните присъди на районния мюфтия на Пазарджик Абдула Салих и на имама на Сърница Саид Мутлу. Наложените административни наказания на двамата са съответно глоба от 3000 и 4000 лева. За останалите десет подсъдими остават в сила поставените им административни наказания от Окръжния съд в Пазарджик.

Те смятат да се обърнат към Европейския съд по правата на човека, каза на излизане от залата главният мюфтия Мустафа Хаджи, който беше дошъл да изслуша решението на съда. Това потвърди и един от адвокатите в процеса Васил Василев, подчертавайки, че това е единствената възможност за подсъдимите с изключение на Ахмед Муса Ахмед.

Юристът добави, че предстои да се запознае с мотивите на апелативните магистрати и тогава ще прецени дали да обжалва. Прокуратурата ще направи същото относно отпадналите наказания на районния мюфтия на Пазарджик и на имама на Сърница.

Споделяне

Още от България