Ахмет Давутоглу ще замени Ердоган като премиер на Турция

Ахмет Давутоглу

Партията на справедливостта и развитието подкрепя номинирането на външния министър Ахмет Давутоглу за премиер, на мястото новоизбраният президент Реджеп Ердоган. Това съобщи проправителственото издание "Йени Шафак", цитиран от Франс прес.

Изпълнителният комитет на партията ще се събере в четвъртък, за да определи наследник на Ердоган, когото законът задължава да подаде оставка като председател на партията и като премиер.

"Йени Шафак" твърди, че Ердоган вече е организирал вот по време на съвещание при закрити врата на високопоставени кадри на партията.

Резултатите показали огромна подкрепа за Давутоглу - от 2009 г. ръководител на турската дипломацията – като ръководител на правителството и партиен водач. Според вестника, цитиран от БГНЕС, почти сигурно е, че той ще е следващият премиер.

Ердоган, който от 2003 г. оглавява турското правителство, ще стане официално президент на 28 август след победата му (с 51%) още на първия тур на президентските избори, които за пръв път се проведоха с всеобщо пряко гласуване.

Веднага след като встъпи на поста, новият президент ще трябва официално да назначи новия премиер.

Ердоган обеща да разшири правомощията на държавния глава – пост досега предимно представителен.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани