Ахтисари предложи независимо Косово, но под наблюдение

Посланикът на ООН в Косово Марти Ахтисари предлага в свой доклад до Съвета за сигурност даването на независимост на Косово като “единствената жизнеспособна опция” за областта, съобщи ББС в понеделник.

Според него заедно с независимостта, Косово трябва да приеме и да бъде наблюдавано от международната общност за определен период от време.

До момента Сърбия отказва да приеме предложение на Ахтисари, които обаче се приемат изключително добре от косовските албанци. Русия, която е традиционен съюзник на Белград, вече заплаши, че ще наложи вето на плана.

Властта в Косово се администрира от ООН от 1999 година досега. Финалният кръг на преговорите между лидерите на косовските албанци и на Сърбия приключи миналата година без споразумение.

“Независимостта е единствената жизнеспособна опция за създаване на политически стабилно и икономически жизнено Косово. Аз предлагам упражняването на независимостта на Косово в един първоначален период да бъде съпроводено и подкрепяно от международно гражданско и военно присъствие”, се казва в доклада на финландския дипломат.

Споделяне

Още от Балкани

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?