Айфеловата кула може да е била мишена на терористична клетка в Испания

Айфеловата кула може да е била мишена на терористична клетка в Испания

Нов доклад навежда на мисълта, че Айфеловата кула може да е била сред целите на терористичната клетка на групировката "Ислямска държава", атакувала Барселона, предаде Асошиейтед прес.

Според доклада на изследователите Фернандо Рейнарес и Карола Гарсия-Калво, публикуван в януарското издание на сп. "Сентинъл" на Центъра за борба с тероризма към американската военна академия "Уест пойнт", защитната стена, ограждаща Айфеловата кула, е била поставена, след като в унищожено скривалище е бил открит видеозапис на пътуване до Париж.

Терористичната клетка атакува през август улица "Ла Рамбла" в Барселона и крайбрежен град, при което загинаха 16 човека.

Единствено благодарение на погрешно конструиране на бомбата не се е стигнало до по-смъртоносно нападение. Скривалището на терористите се взривило, докато те сглобявали експлозивите.

Според доклада, основаващ се на интервюта със следователи и съдебни документи, преди атаката членове на терористичната клетка пътували до Париж, където купили камера и снимали Айфеловата кула. Следователите още не са установили причините за пътуването.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа