AIG погаси 4 млрд. долара от спасителния кредит

Най-голямата американска застрахователна компания "American International Group" (AIG) съобщи, че е върна на властите 4 милиарда долара, изплащайки по този начин част от предоставените ѝ кредити.

За целта AIG е използвала средства, получени при продажбата на на дълг от дъщерната ѝ компания International Lease Finance Corporation (ILFC), специализирана в авиационен лизинг. Сумата сделката е 4.4 млрд. долара.

Върнатите на Федералния резерв 4 млрд. долара са най-голямата еднократна сума, платена от застрахователния гигант за погасяване на кредита ѝ. Директорът на AIG Робърт Бенмоше заявява, че погасяването на кредита означава, че компанията се възстановява от кризата, става по-силна и се издължава на американските данъкоплатци.

Тази вноска намалява задълженията на AIG към Федералния резерв до около 21 млрд. долара, включително с лихвите и таксите. Ако компанията не успее да се издължи изцяло, формираните от това загуби на Федералния резерв ще паднат на данъкоплатците, пише в. "Вашингтон пост". Освен това Федералният резерв инвестира десетки милиарди долари допълнително, за да помогне на застрахователната компания да се отърве от проблемни договори за деривати, водещи до огромни загуби.

Отделно от това през септември 2008 г. американското министерство на финансите вложи 40 млрд. долара в AIG, а освен това предостави на компанията допълнителен достъп до 30 млрд. долара. AIG се е възползвала от 7.5 млрд. долара от тази сума.

В. "Вашингтон пост" пише, че застрахователната компания трябва да върне на държавата още около 90 милиарда, за да възстанови напълно независимост.

През есента на 2008 г. федералното правителство пристъпи към спасяването на AIG и други финансови компании чрез мащабен спасителен пакет. По това време AIG вървеше към сигурен банкрут с непредвидими последствия за глобалната финансова система. В резултат на намесата си правителството придоби 79.9% в AIG и предостави спасителен пакет, чиято стойност в крайна сметка може да надхвърли 180 млрд долара, пише "Вашингтон пост".

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?