AIG призна, че изкуствено е вдигнат капиталът й с $1,7 млрд

Америкън интернешънъл груп (АIG) призна, че неправилно е осчетоводявала трансакции през последните 14 години, което изкуствено е повишило нетната ѝ стойност с 1,7 млрд. долара, съобщиха в четвъртък агенциите Блумбърг, АП и Ройтерс.

Рейтинговата агенция Стандард енд Пуърс понижи рейтингите на компанията.

AIG, която по-рано този месец отстрани Морис Грийнбърг от поста главен изпълнителен директор, призна, че неправилно е осчетоводила трансакции, включително и с подразделението Дженерал Ре на компанията на милиардера Уорън Бъфет - Бъркшир Хатауей.

От компанията съобщиха, че все още не е приключила вътрешната счетоводна проверка и отложи публикуването на годишния си отчет за 30 април. По-рано компанията бе обявила, че ще обяви финансовите си резултати на 31 март.

Федералната комисия за ценните книжа и фондовите борси на САЩ и главният прокурор на щата Ню Йорк Елиът Спицър се подготвят да разпитват следващия месец бившия главен изпълнителен директор на АIG Морис Грийнбърг, както и президента и главен изпълнителен директор на Бъркшир Хатауей Уорън Бъфет. Бъфет ще разговаря с разследващите органи на 11 април, а Грийнбърг - на следващия ден.

79-годишният Грийнбърг, който бе начело на AIG почти 40 години, заяви, че скоро ще се оттегли и от поста президент на компанията.

АIG оповести и за проблеми с начина, по който компанията е осчетоводявала сделки с базирани на Карибите застрахователни компании.

Максималният общ ефект от откритите счетоводни грешки и промени ще бъде понижение на капитала на компанията с около 1,7 млрд. долара (1,31 млрд. евро) или 2 процента. Капиталът на застрахователя възлиза на 82,87 млрд. долара (64,03 млрд. евро).

Международната рейтингова агенция Стандард енд Пуърс, която понижи кредитния рейтинг на АIG до АА+ от ААА, заяви, че може допълнително да го намали след публикуването на годишния отчет. Дългосрочните дългове на компанията възлизат на 64 млрд. долара към 30 септември, сочат данни на агенция Блумбърг.

Стандард енд Пуърс понижи с една степен и рейтинга за финансовата мощ на АIG, който измерва способността на компанията да плаща искове. Презастрахователните политики, разработени съвместно с Бъркшир Хатауей преди четири години, са били неправомерни, тъй като не са отчитали риск и следователно не трябва да бъдат разглеждани като презастраховане.

Споделяне

Още от Бизнес