АИКБ: Държавна намеса в бизнеса заради политически пристрастия е престъпление

Корупцията води до ниско ниво на инвестиции, категорични са работодателите

Васил Велев, председател на АИКБ

В деня на "Великото народно въстание - 2" Асоциацията на индустриалния капитал в България(АИКБ) ясно подчерта, че държавна намеса в бизнеса, заради политически пристрастия на собственици и служители на фирми, е престъпление.

"Каквато и да била намеса в бизнеса от страна на държавни и правоохранителни органи по повод свободната воля за политически избор и политическо действие на собственици или служители е престъпление, което следва да се разследва и наказва", посочиха оттам.

От асоциацията добавят, че расте усещането за липса на правова държава и сигурност на частната собственост. Конкретно визират случая със собственика на "Хиполенд" Мариан Колев, чието предприятие бе инспектирано от три държавни служби ден след като той заяви, че 17 годишният му син е напръскан с лютив газ на големия протест на 2 септември.

Освен този случай от АИКБ посочват и законопроекти като този за заграбване на "спящите акции" и чрез тях - заграбване на "будните предприятия", или нововъведенията в Наредба Н-18, чрез които определени лица биха получили достъп в реално време (чрез информационните системи на предприятията) до ноу-хау, всички технологични и търговски тайни на частни предприятия, без никаква полза за фиска, съпроводено с огромни ненужни разходи за бизнеса, и поставяйки с непрецизни дефиниции всички в ситуация "винаги виновен".

Изгубени в прехода

От АИКБ припомнят, че в България преди 30 години "се съгласихме", че трябва да приключим с партийното строителство по месторабота, което означава не само да няма партийни организации по месторабота, но и да няма контролиран вот, както и забрани за протести или принудително извеждане на протест на наетите работници.

"Гражданско и партийно действие се прави извън предприятията, съответно държавните органи нямат място в предприятията по повод на политически изяви на свързани с тях лица", заключават оттам.

От АИКБ са категорични, че протестите са право и на бизнеса и на гражданите. "Бизнесът и всички негови представители, служители и работници имат равни и неотменими граждански права и отговорности, включително правото на протест и задължението за опазване на социалния мир".

Корупцията спъва инвестициите

"Връзката е пряка - липсата на върховенство на правото и сигурност за собствеността, лошото регулиране и корупцията водят до ниско равнище на инвестициите и оттам - до по-ниски ръстове на БВП и жизненото равнище и увеличаване на разликата (изоставане) спрямо другите бивши соцстрани. И в материален, и в духовен план", категорични са от АИКБ.

Оттам добавят, че истината трябва да се каже на висок глас - "при такива условия за работа значима част от българския бизнес напуска страната така, както направи и значима част от населението".

"Да, производствените разходи в ЕС и САЩ са по-високи, но законността е гарантирана. Така България отново губи - и данъци, и предприемачески талант, и бъдеще", категорични са работодателите.

От АИКБ подчертават, че е проблемна бизнес среда, особено по отношение на малкия и среден бизнес, където се трудят близо ¾ от наетите и който създава над 2/3 от брутната добавена стойност. "Мерките, съгласувани с правителството в рамките на тристранния диалог, или се изпълняват мудно и половинчато, или както е в мнозинството от случаите - изобщо не се изпълняват", казват работодателите.

Те добавят, че системен проблем е недостатъчната прозрачност и контрол върху обществените поръчки.

"Усещането е, че те са лобистко-партизирани и се използват политически за захранване на поредица от "обръчи", казват оттам. Работодателите са категорични още, че корупцията се усеща повсеместно и ежедневно, а електронното управлението закъснява отчайващо. Наред с това ключовите за всяко производство енергоносители се ценообразуват по "непазарен, лобистки, национално-предателски начин".

Оттам заключават, че списъкът с негативи може да продължи, но най-обезпокоителното е, че все по-често в него се включват и нови злокобни практики - рекет през държавната машина с цел отнемане на бизнес и сплашване чрез законоохранителните структури с цел политическо послушание.

Споделяне

Още от България