Air Berlin отлита в историята

Втората по големина германска авиокомпания влезе в процедура по фалит, но всички закупени билети остават валидни и графикът на полетите не е променен

Опитите за спасяване на втората по големина германска авиокомпания "Еър Берлин" (Air Berlin), която през последните осем години носи загуби на акционерите си, окончателно се провалиха. Авиопревозвачът подаде документи за откриване на процедура по несъстоятелност, след като един от основните му инвеститори – арабската авиокомпания Etihad Airways – отказа да продължи финансовата си подкрепа. Правителството на Германия ще предостави на "Еър Берлин" 150 млн. евро, за да може да продължи полетите си в пълен обем през следващите три месеца, както и да бъде запазена работата на 7.2 хил. служители.

Откривайки процедура по несъстоятелност, компанията търси защита от кредиторите си, след като се оказа, че не може да изпълнява финансовите си задължения, предаде Дойче веле.

От компанията обявиха, че до откриването на процедура се стигнало, след като основният акционер в дружеството - превозвачът на Абу Даби "Етихад" (Etihad), който държи дял от 29.2%, спрял финансирането си към нея и няма "позитивна прогноза за бъдещето" на "Еър Берлин". Освен това двама от членовете на съвета на директорите, назначени от "Етихад", са се оттеглили.

Мениджмънтът на превозвача обаче се надява компанията да продължи да работи. За оцеляването ѝ ще се водят преговори с потенциални купувачи. Вероятно спасението за "Еър Берлин" ще дойде от водещия германски превозвач "Луфтханза" (Lufthansa).

Всички билети, купени от пътниците за полети на "Еър Берлин", остават валидни и графикът на полетите не е променен, съобщава в сайта си авиокомпанията.

И припомня, че германското правителство ѝ е отпуснало кредит от 150 милиона евро, което означава продължаване на всички полети на "Еър Берлин" и подразделението ѝ "Ники" (Niki) и запазване на графика на полетите. Резервираните билети остават валидни, остава възможност за резервации за всички полети, подчертава авиокомпанията.

Министерството на икономиката и енергетиката и министерството на транспорта на Германия заявиха в съвместно комюнике, че "Еър Берлин" вече отдавна преговаря с други авиокомпании за продажбата на своите подразделения. В съобщението е посочено, че преговорите с "Луфтханза" и още една авиокомпании толкова са напреднали, че решението може да бъде взето в близките седмици.

По-рано във вторник най-големият германски авиопревозвач "Луфтханза" обяви, че преговаря с "Еър Берлин" за придобиване на подразделенията му и заедно с германското правителство поддържа усилията за преструктурирането му.

Германската министърка на икономиката Бригите Циприс потвърди пред журналисти, че правителството предоставя кредит от 150 милиона евро, за да се избегне спирането на полетите на "Еър Берлин" в момент, когато ученическите ваканции още не са приключили в германските провинции. Тя изрази надежда, че средствата ще стигнат за три месеца.

"При тези обстоятелства действаме неотклонно, за да постигнем най-доброто за компанията, нашите клиенти и нашите служители", подчертава в комюнике ръководителят на "Еър Берлин" Томас Винкелман.

"Нашият приоритет сега е да спасим работните места", изтъкна Кристине Беле, член на управителния съвет на синдиката фер.ди (ver.di).

"Еър Берлин" извършва полети от летище "Тегел" в Берлин и от Дюселдорф. Флотилията ѝ се състои от около 120 самолета.

Миналата есен компанията обяви планове за съкращаване на до 1200 свои служители и даване под наем на част от самолетния парк заради значителни финансови загуби.

Към края на септември 2016 година дълговете на "Еър Берлин" бяха около 1 милиард евро. Около 40 самолета бяха дадени под наем на конкурентната "Луфтханза". По данни на самата компания, миналата година тя е превозила 28.9 милиона пътници.

В средата на юни обаче компанията обяви, че има достатъчно ликвидности и подчерта, че не възнамерява да обявява фалит.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?