Акад. Иван Юхновски се оттегли от поста председател на БАН

Акад. Иван Юхновски се оттегли от поста председател на БАН

Председателят на Българската академия на науките (БАН) акад. Иван Юхновски подаде оставка на Общо събрание на академията в сряда. Още в началото на събранието акад. Юхновски поиска думата и обяви своето решение да подаде оставка от поста, на който бе преизбран от същото общо събрание на 11 февруари тази година.

Решението си той мотивира с “развихрилата се персонално срещу него кампания”, която, по думите му, “силно уврежда авторитета на БАН и на българската наука”.

Тази негова постъпка бе изненада за членовете на общото събрание. В изказванията си академиците Константин Косев и Кирил Боянов изказаха “огромното си съжаление” и изтъкнаха заслугите на акад. Юхновски като председател на БАН за развитието на академията в продължение на много години.

След това общото събрание прие така подадената оставка. Бе взето решение по предложение на акад. Юхновски до приключването на процедурата за избиране на нов председател акад. Никола Съботинов да бъде изпълняващ длъжността председател на БАН.

Последният избор на Юхновски на ръководното място в академията бе много остро оспорен и атакуван от голяма част от научната общност. Юхновски зае високия пост за четвърти мандат, като още по време на втория му мандат е била приета поправка в устава на БАН, премахваща изискването за максимално два мандата на ръководен пост в организацията. Юхновски не отговаря и на критерия за възраст за заемане на такъв пост, той е надхвърлил 70 години. Това също даде основание изборът му да бъде атакуван пред административния съд.

Според опонентите на Юхновски доста от ръководните постове в научните институти в системата на академията, както и в управата ѝ, се заемат от хора, надхвърлили изискванията за възраст. В това не би имало нищо лошо, ако те не възпроизвеждат модела на управление и развитие на БАН отпреди 20-30 години, което я обрича на непродуктивност и научна изостаналост, смятат радетелите за наложителни реформи в нея.

Още по темата
Още от България

Как ще приключи скандалът около апартаментите на политици на преференциални цени?