Акад. Юлиан Ревалски е новият председател на БАН

Той обещава значителното увеличение на държавното и проектното финансиране на академията

Математикът акад. Юлиан Ревалски е новият председател на Българската академия на науките (БАН). Той беше избран в четвъртък с гласовете на 57 от членовете на Общото събрание на академията, а другият претендент за поста - чл.-кор. Николай Милошев събра 27 гласа.

Ревалски заменя досегашния председател на академията Стефан Воденичаров. Новият председател е роден през 1956 г. и от 2013 г. е директор на Института по математика и информатика на БАН, а през 2011-2012 година е бил заместник-директор на института. Бил е гост-професор в университети в чужбина.

“Първите ми стъпки като председател на БАН ще са свързани с търсене на начини как в следващите години академията да увеличи значително финансирането си, но не само публичното финансиране от държавата, а и проектното финансиране, за което ние се грижим“, заяви след избирането си Ревалски. Това бе залегнало и в концепцията му за развитие на академията.

Той посочи, че ще работи не само за подобряване на възнагражденията, но и на условията на труд на заетите в БАН.

“Трябва да се подобри и поддръжката на инфраструктурата в БАН, която е уникална, но трябва и да се развива", каза новият председател на академията.

Той съобщи, че първите му стъпки ще бъдат да установи контакти с бюджетната и образователната комисии в парламента и с Министерството на образованието и науката (МОН). “Заедно с тях да начертаем първите мерки, които ще подпомогнат по-нататъшното дофинансиране на БАН, за да може тя да функционира нормално. Иначе няма да успеем”, каза той. Ревалски посочи, че заради финансови ограничения е имало институти, които са отложили пускането на парното с месец и служителите са работили на студено.

Той каза още, че му предстои да сформира свой екип, който ще включва главен научен секретар, най-много трима заместници и научни секретари по направленията.

Трябва да се избере и Управителен съвет, за да може да заработи новото ръководство на БАН.

Освен с парламента и просветното министерство Ревалски ще търси и връзка с бизнеса, тъй като част от финансирането на науката трябва да идва от бизнеса.

“В БАН има добри примери за приложни изследвания, като сред тях са институтите по металознание, по информационни и комуникационни технологии, и по полимери“, посочи той.

Друга цел на новия председател е връщането на младите учени в България, като това можело да стане чрез програма към МОН.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?