Академиите на науките на България и Македония ще честват заедно Деня на Кирил и Методий

Академиите на науките на България и Македония ще честват заедно Деня на Кирил и Методий

Българската академия на науките и Македонската академия на науките и изкуствата /МАНИ/ ще отбележат със съвместни инициативи в София Деня на Светите братя Кирил и Методий, който се празнува на 11 май, съобщи пресцентърът на БАН в сряда.

Македонската делегация, водена от председателя на МАНИ акад. Таки Фити, ще участва утре от 11.00 часа в академично тържество, организирано от Кирило-Методиевския научен център на БАН.

В Големия салон на БАН утре от 18.00 часа ще се състои премиера на българското издание на романа "Балканвавилонци" на акад. Луан Старова. Книгата ще бъде представена от акад. Антон Дончев. Авторът - акад. Луан Старова, е сред най-авторитетните македонски писатели и интелектуалци, както и е заместник-председател на Македонската академия на науките и изкуствата.

 

"Балканвавилонци" е роман за балканската археология на знанието и самопознанието, дисекция на балканския дух, представена чрез интимния разказ на дете, което е свидетел на интелектуалните разговори на двама балкански донкихотовци. "Балканвавилонци" получава най-престижната литературна награда в Македония - "Роман на годината", посочват от БАН.

Утре от 16.00 часа в залата на Института за икономически изследвания на БАН, на ул. "Аксаков" 3, ще бъде представен и сборникът "Последиците от европейската дългова криза върху икономическото развитие на България и Македония". Изданието включва изследвания на учени от БАН и от Македонската академия на науките и изкуствата.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?