Академията на науките на САЩ бие тревога за промените в климата

Учените се опасяват, че докладът им ще бъде потулен от администрацията на Тръмп

Академията на науките на САЩ бие тревога за промените в климата

Средната температура в САЩ се е покачила бързо и драстично от 1980 г. насам, а последните десетилетия са най-топлите за последните 1500 години. Това се посочва в официален федералния доклад, който още не е официално одобрен от администрацията на президента Тръмп. Учени се опасяват, че президента и правителствените агенции ще отхвърлят и потулят доклада за климатичните промени, пише във вторник в. "Ню Йорк таймс".

Документът е изготвен от учени от 13 федерални агенции и още не е публично оповестен. В него се заключава, че американците още сега усещат въздействията от климатичните промени. Той е в пряко противоречие на твърдения на Тръмп и членове на кабинета му, че човешкият принос в климатичните промени е неясен и че способността да се прогнозират въздействията е ограничена, отбелязва изданието.

Авторите на доклада посочват, че хиляди изследвания на десетки хиляди учени са документирали промени в климата по суша и въздух.

Докладът е бил завършен тази година. Той е специална научна част от Националната оценка на климата, която се прави на всеки четири години по искане на Конгреса. Докладът е подписан от Академията на науките на САЩ и авторите чакат разрешение от администрацията на Тръмп да го направят публично достояние.

Правителствен научен работник, който е работил по доклада, преподавателката по политология от Техническия университет на Тексас Катарин Хейхоу, определя заключенията му като едни от най-обхватните в науката за климата. Друг участвал в изготвянето на доклада учен, пожелал да остане анонимен, заявява, че той и негови колеги се опасяват докладът да не бъде потулен от администрацията на Тръмп.

Една от 13-те държавни агенции, които трябва да одобрят доклада до 18 август, е Агенцията за опазване на околната среда. Нейният ръководител Скот Пруит е заявявал, че не вярва въглеродният диоксид да е основен приносител към глобалното затопляне, отбелязва "Ню Йорк таймс".

В доклада се заключава, че дори хората да прекратят незабавно емисиите парникови газове в атмосферата, световната температура ще се покачи с още 0,3 градуса по Целзий през този век спрямо сегашните стойности. Прогнозираното от учените действително покачване може да достигне 2 градуса по Целзий.

Малка разлика в световната температура може да доведе до голяма разлика в климата: например разликата между покачването на световните температури с 1,5 или с 2 градуса по Целзий може да означава по-дълги горещи вълни, по-интензивни дъждовни бури и по-бързо разпадане на кораловите рифове, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Изразът "климатични промени" е забранен

Същевременно британският вестник "Гардиън" съобщава, че на служителите в министерството на земеделието на САЩ е било заръчано да не използват израза "климатични промени" в работата си, а вместо това да говорят за "крайни стойности на времето".

Вестникът се позовава на редица имейли, в които се обсъждат промените във формулировките. Един от тях е на заместник-директора на Службата за съхраняване на природните ресурси към земеделското министерство Джими Брамблет, който на 24 януари, броени дни след встъпването в длъжност на Тръмп, пише до високопоставени служители:

"Става ясно, че един от приоритетите на предишната администрация не съвпада с приоритетите на сегашната. Този приоритет са климатичните промени. Моля уведомете персонала си за тази промяна в перспективата в изпълнителната власт."

Брамблет добавя, че трябва да се действа "предпазливо" при обсъждането на парниковите газове и казва, че работата на службата по качеството на въздуха във връзка с тези газове може да бъде спряна.

Тръмп многократно е изразявал съмнения в истинността на научните изследвания на климатичните промени и е заявявал, че твърденията за такива промени са част от китайска измама. Президентът задейства процедурата по оттеглянето на САЩ от Парижкото споразумение за климата, наредил е на Службата по опазване на околната среда да анулира или измени регулациите за ограничаване на емисиите парникови газове и работи по разрешаване на извличането на изкопаеми горива от държавни земни и водни територии.

Освен това позоваванията на опасностите от климатичните промени са махнати от сайтовете на Белия дом и министерството на вътрешните работи, а Службата по опазване на околната среда през април махна целия си онлайн раздел за климата в очакване на преглед, който да "актуализира езиковите формулировки, за да отрази подхода на новата администрация".

"Тези данни разкриват активната цензура на науката от страна на Тръмп в името на политическия му дневен ред", заявява Мег Таунсънд, адвокат от Центъра за биологично разнообразие.

"Това, че служители на федерално ведомство, които докладват за състоянието на въздуха, водите и почвите, от които зависи здравето на нацията ни, трябва да съобразяват докладите си с антинаучната реторика на администрацията на Тръмп е ужасяващо и опасно за САЩ и международната общност", добавя Таунсънд, цитирана от "Гардиън".

Споделяне

Още от Свят