АКФ: Никой не е проверил частния асансьор на Цветанов

Организацията изпрати седем въпроса за скандала "Апартаментгейт" до Гешев

Снимка: БГНЕС

Прокурорските и данъчните проверки по скандала "Апартаментгейт" са били повърхностни и никой никога не е отишъл на място, за да види апартамента на бившия шеф на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. Това става ясно от писмо на "Антикорупционен фонд" (АКФ), с което се задават седем въпроса на главния прокурор Иван Гешев. Прокуратурата прекрати проверката си с аргумента, че няма данни за извършено престъпление. Данъчните също излязоха с извод, че нарушения не са открити. Сигнал до институциите подадоха от гражданското сдружение "БОЕЦ"

От там са внесли жалба до главния прокурор, с която настояват отказът от разследване да бъде отменен и да се образува дело.

Въпроси

Продавачът на апартамента на Цветанов – строителната фирма "Артекс" е изрядна, сочат проверките на НАП, подчертават от АКФ. Те обаче посочват, че според журналистически разследвания дружеството е продавало имоти в скъпия столичен квартал "Изток" на цени от 2600-3500 евро на квадратен метър. В същото време обаче са сключвани сделки с високопоставени политици на занижени цени, твърдят от организацията.

Цветанов придоби апартамента си с личен асансьор чрез замяна на други свои жилища и доплащане. Според АКФ това е станало при сериозно разминаване с пазарните цени.

"В постановлението (за прекратяване б.р.) е цитирана "експертиза на лицензиран оценител към Агенцията по приватизация", но не става ясно кой и кога е възложил и платил експертизата, кой е експертът и какви са неговите заключения. Същевременно, ако размяната е била осъществена на пазарни цени, г-н Цветанов е трябвало да плати поне два пъти повече, отколкото е платил по известните ни официални документи. Как бихте обяснили това разминаване и как така се оказва, че сумата за доплащане е точно колкото са декларираните спестявания на разследваното лице?", питат от организацията.

Друг проблем е, че чрез замяна на ново строителство срещу старо се избягва плащането на ДДС, посочват от АКФ.

Според проверката на НАП сумите, платени от политици, отговарят на доходите им, а това е известно отдавна. Не са изследвани обаче други хипотези – например сделки между свързани лица. Не е ясно и как префернциалните цени се отнасят към поправките в Закона за устройството на територията, които биха могли да облагодателстват строителя, посочват от АКФ.

"И накрая, може би най-шокиращото за нас в тази важна триинстанционна проверка – защо никъде в документите не се съобщава за дори една извършена проверка на място? Така няма никаква информация каква е стойността на обзавеждането на заменените имоти (в частност сградата на ул. "Латинка" № 8), включително на прилежащия частен асансьор, както и видимите отвън охранителни системи. Не е ясно дори каква е реалната площ и строителни параметри на жилището и дали не става дума за феномена "общи тераси за частно ползване", познат ни от имотните скандали от 2019-а година или за другия широко познат феномен "етаж в покрива", а точно това се вижда от публичнодостъпните сателитни снимки", пишат от организацията.

Оставка

Скандалът "Апартаментгейт" коства на Цветанов всички постове в партията. Бившият министър твърди, че всичко е законно. През пролетта на миналата година стана ясно, че прокуратурата е прекратила проверките. Постановлението бе подписано от прокурор Валентина Маджарова. Впоследствие тя стана шефка на специализираната прокуратура.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?