АКФ: В МВР има още една подозрителна поръчка за автомобили

АКФ: В МВР има още една подозрителна поръчка за автомобили

МВР е провело още една подозрителна поръчка за купуване на автомобили с европейски пари. Това сочи проверка на Антикорупционния фонд (АКФ), съобщиха от организацията.

МВР се оказа в центъра на скандал, след като от Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) обявиха, че ведомството трябва да върне над 6 млн. евро, отпуснати по специално споразумение за борба с мигрантския натиск по границите. С тях са купени 290 джипа "Грейт Уол“ от свързаната с бизнесмена Гриша Ганчев фирма "Бълграска автомобилна индустрия". Според ОЛАФ МВР едностранно е променило критериите и така са купени по-нисък клас коли.

Случаят бе използван за взаимни политически атаки между президент и управляващи. Въпросният търг е обявен по времето когато служебен минситър бе сегашният секретар на държавния глава Румен Радев Пламен Узунов. Процедурата е завършена по времето на втория кабинет на Бойко Борисов. Според вътрешния министър Христо Терзийски, който по онова време е шеф на националната полиция, критериите са били променени по искане на съветници на Узунов.

Още джипове

Според АКФ обаче това не е единствената подозрителна поръчка. От организацията са прегледали и друг търг –за коли на граничната и националната полиция. Тук отново става дума за високопроходими автомобили. Общата стойност на търга в 6,1 млн. лв. без ДДС., като поръчката е разделена на две позиции – 51 коли за националлната полиция и 70 за граничната. По първата печели фирмата "Асебо" ЕООД, която няма опит в доставка на автомобили. По втората е сключен договор с "Мото Пфое".

Според АКФ прави впечатление, че в условията на поръчката не е било заложено изискване за предишен опит на изпълнителите. Изисква се автомобилите да са нови, но не е посочена след коя година най-рано трябва да са произведени. В условията е посочено още, че цената ще има 60% тежест при избор на изпълнителя, което означава, че евтината кола задължително ще спечели.

Другият сериозен проблем е, че единият победител няма никакъв опит и дори не е казал какви коли ще достави. Фирмата е специализирана в доставки на банков софтуер.

"Рядко сме попадали на такава обществена поръчка, в която на практика доставчикът не казва нито каква марка автомобил ще достави, нито какъв модел", пишат от организацията.

Поръчките са подписани от шефа на специализираната дирекция Георги Балабанов и са съгласувани от още четирима души от МВР. Един от тях е настоящият министър Терзийски.

Минимални изиксвания

Парите за автомобилите идват от Европейската комисия на база подписано споразумение. То обаче е само на английски език и в него се посочва, че трябва да се купят автомобили за всякакъв терен (all-terrain vehicles). Само за джиповете на гранична полиция обаче са посочени минимални изисквания, характерни за високопроходими автомобили като мощност на двигателя и задвижване 4х4.

"Използваният в споразумението термин "all-terrain vehicle" не отговаря на директивите и регламентите на ЕК по категоризация на автомобилите, където верният термин на английски език e "оff-road vehicle", преведено в българската версия на актовете на ЕК като “автомобил с повишена проходимост”. Въпреки този неточен термин в споразумението, от цялостния му текст става ясно, че се договаря обновяване на парка на МВР точно от автомобили с повишена проходимост", пишат от АКФ.

Те посочват, че в европейското законодателство има дефиниция за автомобил с повишена проходимост, а купените от МВР по две от общо четири позиции в поръчките не отговарят на нея.

Икономия

Похарчените от МВР пари далеч се разминават от дадените като прогнозни суми, казват още от АКФ. Например по поръчката за 290-те джипа първоначално са заложени над 28 млн. лв. Колите обаче струват под 12 млн. лв.

"Драстичното разминаване от близо 60% от прогнозната цена е индикатор, че някъде по веригата от Брюксел до подаването на офертите в МВР се е получило сериозно разминаване между спецификациите за автомобилите и предвидения за тях бюджет. Икономията от близо 16 милиона лева няма как да е останала незабелязана от ръководството на МВР, стартирало поръчките, нито от ръководството, което е подписало договорите, което подлага под съмнение техните изказвания за незнание по въпроса за закупените по-нисък клас автомобили. Значителното разминаване между прогнозна и постигната цена в една обществена поръчка е класически индикатор за нередност, който има нужда от детайлен одит, а такъв не е направен", пишат от АКФ.

Споделяне

Още по темата

Още от България