АКФ зададе три неудобни въпроса на Цацаров

Снимка: БГНЕС

Бившият главен прокурор и сегашен шеф на КПКОНПИ Сотир Цацаров да отговори на три въпроса, свързани с производството по отнемане на имущество от бизнесмена Веселин Денков. За това призоваха от организацията "Антикорупционен фонд". Денков е герой в тяхно разследване. От него става ясно, че адвокати предлагат мъжът да бъде освободен от ареста срещу поне 100 хил. евро. Той бе задържан над осем месеца по подозрение за участие в престъпна група за лихварство. По време на разследването обаче прокурорите търсят и друго – връзка между Денков и антиправителствените протести миналото лято.

В третата част от разследването АКФ показа как бившият съветник по антикорупция на експремиера Бойко Борисов Яне Янев обикаля кабинети в спецсъда и КПКОНПИ и събира информация, която после дава на близките му. Янев чертае стратегии как Денков може да бъде освободен, твърди, че се е срещал лично с Цацаров и демонстрира близки познанства със съдии.

Според него лично главният прокурор Иван Гешев се е обаждал на шефа на спецсъда Георги Ушев заради делото на Денков и му е казал: "До дупка!". Янев твърди и че Цацаров е говорил с Гешев, а шефът на държавното обвинение му казал, че Денков е голям бандит и не може да бъде пуснат.

В позиция, разпространена от КПКОНПИ, се твърди, че Цацаров е имал лична среща с Денков, по време на която бизнесменът му изложил аргументи срещу действия на комисията, откъдето са поискали да бъде обезпечено негово имущество за близо 12 млн. лв. с оглед бъдеща конфискация.

Комисията е възложила и проверка по твърдения на Денков, че му е предлагано да се повлияе за благоприятен изход на делото срещу него. В рамките на тази проверка са разпитани няколко души – адвокат Емил Писков, който говореше за 100-те хил. евро, неговият сътрудник Мартин Божанов, Стоимен Чакалов и Яне Янев. На разпит били извикани бившият премиерт Бойко Борисов, някогашният финансов министър Владислав Горанов и Ушев.

А имало ли е разпит на Гешев?

От АКФ питат дали са снети обяснения и от главния прокурор Иван Гешев. Името му многократно се споменава от Янев и той твърди, че шефът на държавното обвинение разпорежда на съдиите кой да остане в ареста.

При разпита си Янев отрича да е казал такова нещо. Той обяснява, че не е "изричал записаните думи "в този смисъл и контекст". Отрича и да е знаел за схема за "бърз контрол", макар че обяснява за нея в тайните записи. Според него Горанов е изготвил схема, според която данъчните наблюдават големите фирми и физическите лица в тях на база на декларирани и платени данъци. Янев твърди, че целта била:

"Да имат свобода дотолкова, доколкото да могат да работят, но да нямат друг вид свобода".

Как се проверяваш сам?

От АКФ заявяват, че силно притеснение буди фактът, че служители на КПКОНПИ проверяват твърдения за началника им Цацаров.

"При наличие на отделни антикорупционни институции в лицето на прокуратурата и КПКОНПИ би следвало да се предполага, че данните за каквото и да е твърдяно корупционно поведение от техните ръководители, би трябвало да бъдат проверявани най-малкото на начален етап от поне формално независими длъжностни лица не от същата институция като проверявания ръководител и доколкото е процесуално възможно, потенциалният конфликт на интереси да бъде избегнат", пишат от фонда.

Самият Цацаров отрича да се е виждал с Янев през последните 3-4 години. Бившият премиерски съветник бе заснет да казва тъкмо обратното. Янев твърдеше, че се е виждал с шефа на КПКОНПИ поне два пъти. Обяснявал му за случая, писал му бележки, които после късал.

Кой уреди срещата?

Цацаров и Денков са се срещнали лично на 21 август миналата година. С бившия главен прокурор е бил шефът на кабинета му. Темата на разговора е било производството срещу бизнесмена. След това той е депозирал оплакванията си писмено и е била назначена проверка, която не е открила никакви нарушения.

"Как е уредена тази среща между лице, срещу което Комисията е предприела правни действия в кръга на нейната компетентност, и ръководителя ѝ? Всеки в неговото процесуално положение ли може да се срещне лично с председателя на Комисията, за да подаде сигнал и изложи директно пред него твърденията си? Или за уреждане на срещата е било необходимо специалното посредничество на трето лице, неназовано в прессъобщението", питат от АКФ.

Всичко е в прокуратурата

Всички събрани от КПКОНПИ материали са били изпратени на прокуратурата, става ясно от съобщението. На практика това значи, че твърденията за намеса на Гешев в делото трябва да се проверят от негови подчинени прокурори.

От АКФ посочват, че неведнъж през годините е имало съмнения за нерегламентирани контакти с участието на Цацаров. Те дават за пример аферата "ЦУМ-гейт" – срещата на тогавашания главен прокурор с бизнесмена Сашо Дончев, който твърдеше, че е бил заплашван. Скандалът "Яневагейт", когато в записи бившата шефка на Софийския градски съд Владимира Янева твърдеше, че Цацаров организирал отстраняването ѝ от Висшия съдебен съвет.

"Тези гореописани случаи през годините (а и много други) са оставяли съмнение за отглеждана среда на нерегламентирани контакти и тайни срещи по върховете на държавната власт, което е било допълнително задълбочено от липсата на адекватен институционален отговор на повдигнатите въпроси. Данни за подобни обстоятелства се изнасят и сега в "Списък за бърз контрол…", като институционалната реакция до момента по традиция отново поражда повече нови въпроси, отколкото изяснява съмненията", пишат от АКФ.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?