Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Ако АБВ прерасне в партия, няма да ме видите в предните й редици

0 коментара
Ако АБВ прерасне в партия, няма да ме видите в предните й редици
Г-н Паскалев, преди две седмици дадохте старт на "Алтернатива за Българско Възраждане“ (АБВ), която бе подкрепена от президента Георги Първанов. Какви стъпки вече са предприети за учредяване на гражданското движение и кога очаквате това да се случи?

Два пъти вече се събира инициативната група. За съжаление, аз не успях да присъствам, тъй като срещите бяха в понеделник, а тогава отговорностите ми на кмет са доста наситени, но се надявам, че на следващото събиране ще успея за участвам. В общи линии нагласите са в началото на следващата година да се премине към регистрация на съответното сдружение и се надявам нещата да станат така, както ги коментирахме с хората, с които предприехме тази инициатива.

Вашето име е първо в списъка на инициаторите. Вие ли сте лицето на АБВ? Докъде стигна селекцията на президента на "голмайстори“ и симпатизанти на движението?

По принцип няма как да бъда аз лицето, на мен ми остава около година работа като кмет на община, което си е доста ангажиращо и в крайна сметка не позволява на човек да се разсейва. Съвсем обективно във възможностите на много малко хора е да вършат всичко на един път. Не съм от тях. Смятам, че моето участие в АБВ е свързано конкретно и със съдържанието на проекта от гледна точка на дискусии по основни теми, свързани с перспективите на развитието на обществото и изваждането на светло на много хора, които са носители на подобни идеи.

Мисля, че президентът Първанов много ясно го формулира в своето изказване на форума на 11 ноември. Това е и смисълът на цялата дейност и давам някакви идеи в тази посока. Работата ще продължи много усилено и през декември и януари до регистрацията на съответното сдружение.

Какви ще са следващите прояви на АБВ?

Сега не бих могъл да ги коментирам, докато не са направени съответните предложения за теми за дискусии и за лица, които да се включат в тях.

Тоест, в момента има разговори за нови лица...

Естествено, много хора ще се включат в тези дискусии.

Накъде да гледаме за тези нови лица – към лявото, дясното или центъра?

Според мен нито ляво или пък дясно, нито център са нещата, които трябва да се коментират. А проблемите, които стоят пред българското общество и хората, които предлагат конкретни идеи за тяхното решаване. Смятам, че те не са свързани с дясно или ляво.

Миналата седмица лидерът на левицата в Европарламента Мартин Шулц, който беше в София, даде ясно да се разбере, че очакванията на европейските социалисти са новият проект на президента Първанов да не прераства в партия, а да е движение, което подсилва БСП. Как точно би могло да стане това и това ли е всъщност мисията на АБВ?

Няма да си позволя да коментирам Мартин Шулц. Това е негова идея и мнение.

Декларирахте, че няма да напуснете БСП. Какво може да ви накара да промените мнението си? Къде е мястото на БСП във вашия проект?

Ще отговаря по следният начин – ако ме накара нещо да напусна БСП, това означава, че няма да се занимавам с политика въобще. Относно другия въпрос – всяка една партия, която иска да партнира на АБВ, е добре дошла, особено ако има идеи за развитието на държавата.

Според вас в левицата има ли такива идеи в момента? На последния конгрес през октомври лидерът Станишев заяви, че без БСП нищо не може да се случи в ляво и че тя е единствената алтернатива на ГЕРБ.

Това е мнение на Сергей Станишев. Моето обаче е по-различно. Първо, не смятам, че Станишев защити управлението си в предния мандат. Въпреки че то беше доста по-добро от настоящото. Казвам го отговорно. И по отношение на доходите на хората, и по отношение на финансовата стабилност, и по отношение на взаимодействието с Европейския съюз.

В БСП обаче мълчаха, както нейни бивши министри, така и партньорите ѝ в лицето на ДПС и НДСВ. Те не защитиха поведението си в рамките на собственото управление. Това трябваше да сторят и лидерите на партиите Станишев, Доган и Сакскобургготски. Станишев не коментира публично основните проблеми на предишното управление, което е негова лична отговорност.

Затова не ме карайте да поставям АБВ в политическото пространство, защото то не е политическа формация или партия.

Ако АБВ наистина останете само гражданска формация под егидата на президента, то какви ще са лостовете ви на влияние, за да сте реална алтернатива на властта?

Ако едно движение или организация има обществена значимост, това означава, че е напипала пулса на това общество. Тогава политическите партии със своето отношение към тази формация ще определят какво е влиянието ѝ, както и какви са механизмите на влияние на АБВ.

Вие как тогава ще повлияете, тъй като явно сте усетили, че има нужда от такова движение? Преди няколко месеца и вашият съпартиец Татяна Дончева даде начало на подобно движение - "Д21“?

Нека сега аз да задам въпрос. В момента изключително сериозни проблеми има в сферата на здравеопазването. Има ли политическа партия или сила, която да е предложила решение? Имаме и намаляване на финансирането на образованието – имам предвид средното. Сега сме в края на годината. Да сте чули дали това правителство ще даде средства за диференцирано плащане на учителите? Ето, давам ви пример за конкретни и ясни проблеми. Някой отговаря ли на обществото, коментира ли тези теми?! Мисля, че не. Единствените, които могат да го направят сега са синдикатите, но и те мълчат.

Не се коментира и доколко се усвояват европейските средства. Освен пропаганда и агитация в тази посока, не се коментира нищо по същество. Не се говори какъв е процентът на реалното им усвояване, процентът по контрактуването по съответните мерки в оперативните програми, както и процентът на разплащане на конкретните проекти и т. н.

Ами вижте как една инициатива на министъра на образованието от предния кабинет, свързана с рейтингите на висшите училища, как се рекламира като постижение на настоящото управление.

Какво се случва в страната ни в момента? Имаме финансова нестабилност и тя се вижда ясно, огромна междуфирмена задлъжнялост, намаление на приходите в държавния бюджет. Какво става с изпълнението на ангажиментите на НАП, на митниците? Те се занимават непрекъснато със скандали и никой не се занимава по същество с управлението на държавата.

Дали пък няма да се стигне до там властта отново да се "търкаля по улиците“ и да няма кой да я вземе?!

Да, но определена личност или формация, партия, трябва да има реална власт, за да промени тази ситуация.

380 партии има в момента в държавата. Не смятам, че трябва да има 381-ва, за да дойде акъла в главата на политическите сили.

Тоест смятате, че и настоящите могат да променят нещо?

Надявам се, силно се надявам да могат. Съвсем друг въпрос е обаче колко гражданите ще могат и ще търпят настоящото управление на ГЕРБ.

Ще кажа един допълнителен мотив, който ме кара да коментирам АБВ и да имам някакво участие в този проект. В момента тази власт събужда най-ниските страсти на българските граждани. Включително и прословутите вили в т.нар. митничарско село Ставри Димитрово, както и прелитанията на НАП с хеликоптери и пр. Много ми се иска да видя бутнати пет хотела в Слънчев бряг или на Златни пясъци, които са построени в отклонение от Закона за устройство на територията. Защо никой не го коментира това нещо?

В момента има пълно мълчание по основните проблеми на обществото и в крайна сметка ние насъскваме обществото. "Ето, вижте, тези богаташи са откраднали еди какво си и са си направили тези палати“, например. А кои са другите богаташи?

Кои са?

То е ясно. От коментарите, които се правят, предполагам, че ще се стигне до внушението, че трябва да се направи пълна ревизия на всички приватизационни сделки от 1990 г. досега. Много ще ми е интересно да видя как ще се развият нещата от популистка гледна точка.

Преди няколко месеца призовахте Станишев да заяви ясно дали той ще е кандидатът за президент на БСП. Той не ви отговори и каза, че е твърде рано БСП да излиза с кандидатура. Вече не е ли време БСП да има номинация, след като реално кампанията за президентските и местните избори тече?

Не знам колко кампанията за президентските и местните избори тече, но смятам, че всеки отговорен политически субект към момента трябва да има поне три кандидатури за кмет на община и кандидатури за президент. До момента никоя политическа сила не е коментирала имена. Изключвам ГЕРБ и възможността Цветан Цветанов да се кандидатира за президент, който едва ли ще е истинският кандидат.

По-скоро, базирайки се на социологическите нагласи, които бяха съобщени за най-авторитетния политик в България, мисля, че кандидатът на партията ще бъде Кристалина Георгиева.

Имаше теза, че и самият Бойко Борисов може да се кандидатира за президент.

Може и да стане, ще видим.

Вие като човек и политик с опит знаете, че никога не бива да се казва "никога“, а още преди да бъде учредено АБВ обещахте то да не става партия. Вероятно не сте изненадан, че ви подозират в неискреност, при положение, че с подобни заявки тръгнаха и НДСВ, и ГЕРБ?

От тази гледна точка мога да коментирам само собствената си позиция и тя е много ясна. За себе си имам категорично решение и то е, завършвайки кметския си мандат, да не се занимавам с политика, с учредяване на политически партии. Ако АБВ се превърне в политическа партия, бъдете сигурна, че няма да ме видите на някоя водеща позиция в нея.

От думите ви излиза, че съществуват такива механизми извън властта, които да ѝ влияят?

Много се надявам, че ако в България някога има гражданско общество, ще има такива механизми. Това е целта на активната ни позиция в случая.

Не се ли изчерпа вече 20 години от началото на демократичните промени, темата и идеята за "възраждане“ в живота ни? И не е ли кухо това послание, при положение, че се отправя от политици, които са участвали и участват в управлението през по-голямата част от тези 20 години?

Последните 20 години участвам в политическия живот на държавата. Има две неща, които мога да споделя за себе си. Смятам, че не съм се компрометирал и че съм запазил принципната си позиция, която не се е променяла през годините. Това не означава, че съм бил "дърво“ и че не съм се променял, защото всеки човек го прави. Нормално е всеки, когато носи отговорност за действията си, да може да ги сподели публично и от тази гледна точка в България е необходимо възраждане на истинското, политическото, позитивното говорене по основните въпроси.

Вие сте участвал реално във властта, бяхте вицепремиер при Симеон Сакскобугготски, съветник на президента Първанов, народен представител, а сега кмет на Благоевград. Какъв, според вас, е пътят за това "възраждане", което е и мото на вашето движение?

Хората, които имат опит, които имат идеи, трябва да ги предложат на обществото. И това да стане откровено, без всякакво увъртане. Това, което липсва на българското общество в момента, е искреност. Опитът да се омаже всеки е най-отвратителното нещо, което може да се случи.

Ще дам един конкретен пример. Ето едно заглавие: "Кметът на Благоевград освен в АБВ, лъсна и в тефтерчето на Кьоравия“ (убития Васил Гоцев, в чието тефтерче се предполага, че има имена на подкупни полицаи в Благоевград- бел. ред. ). Тази статия е публикувана във в. "Уикенд“, който в момента се контролира от властта.

Самият аз преди няколко години, когато излезе подобна публикация във в. "168 часа“, поисках от главния прокурор и от Националната следствена служба да кажат дали е вярно и ако е така, да бъде оповестено. Тогавашният шеф на следствието Ангел Александров опровергава подобни твърдения. Сега, няколко години по-късно, защо лъсва подобно нещо? Включително се правят връзки с Георги Илиев, с майор Писов, който има присъда за убийството на Ангел Димитров в Благоевград, едва ли не моя връзка с съпругата на майор Писов - Боряна. Аз не ги познавам тези хора.

Защо тогава отново се отваря тази тема?

Ще го кажа откровено – тъй като не могат да намерят нищо срещу мен, започват да се правят манипулативни изказвания. Някой се опитва да се противопостави на реалните резултати, които се постигат в Благоевград.

Твърдя, че ние сме образец как трябва да се усвояват евросредства. В момента работим 12 -ти проект, по който сме спечелили, и реално погледнато, условията на живот в Благоевград се променят на базата на максимално ефективното използване на средства от ЕС. При това без да увеличаваме данъците на гражданите, с една нормална и адекватна политика в тази посока. Запазваме чистотата на града да се осъществява от общинска фирма и поддържането на зелената система.

На всичко това се противопоставя подобна манипулация. 16 прокурорски проверки бяха извършени по анонимни сигнали. От вчера имаме проверка на ДНСК. Отделно имахме от НАП. Това обаче ни е познато, минали сме го.

Защо обаче този, който държи въпросния вестник, не излезе и не каже – "На мен Паскалев ми пречи" и да каже защо. Но тъй като това е тиражиран вестник, можем с написаното в него да излезем и да смачкаме всеки, който поискаме. Като изпратя сега писмо до главния прокурор и го сезирам, дали ще бъде осъден по-късно главният редактор на този вестник или авторът на тази публикация?! Най-вероятно – не.

Предстои второто четене на проектобюджета за 2011 г. В настоящата тежка ситуация, когато пари очевидно не достигат, какви са според вас резервите и допълнителните средства за подпомагане на общините?

Резервите са малко. Има няколко важни неща в тази ситуация. Намалени са минималните стандарти за издръжка в сферата на образованието, социалните дейности и културата. Това означава по-нисък приход като държавна субсидия. Имаме и намаление на собствените приходи на общините на базата на по-малкото данъци и по-ниската икономическа активност.

Създават се и предпоставки общините да увеличават данъци. Не съветвам никое общинско ръководство да го прави, защото това означава нова криза за гражданите и по-ниска икономическа активност.

Категорично е необходимо съфинансиране на проекти в общините. Работата на правителството и мнозинството е да постигне необходимия баланс, за да не нарушава финансовата стабилност и да използва максимално ресурсите, които дава ЕС. Това майсторлъкът, който управляващите трябва да направят, ако искат да останат в историята на държавата по някакъв начин.

Мислите ли, че те могат да го направят?

Не искам да съм негативен. Има управляващи органи в отделни министерства, които работят доста добре. Съвсем откровено мога да кажа, че с Министерството на околната среда и водите работим добре, има задържане в регионалното министерство, но се надяваме това да се промени.

Понякога нещата не вървят не заради нещо друго, а защото няма достатъчно опит или защото няма достатъчно квалифициран персонал в съответното ведомство. Смятам, че ако това се преодолее, ще е добре за държавата.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.