Според адвоката му Константин Симеонов

Ако арестът на Цветан Василев бъде отменен, той ще се прибере

Банкерът работел по оздравяването на КТБ от Белград, прокуратурата напомни, че го издирва Интерпол

Интерпол издирва Василев с червена бюлетина.

Ако прокурорското постановление за 72-часов арест на мажоритарния собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) – Цветан Василев, бъде отменено, той би се завърнал в България, за да помогне за оздравяването на банката.

Това стана ясно от думите на адвоката му Константин Сименов, който обяви в понеделник пред ТВ7, че клиентът му се намира в сръбската столица Белград, откъдето работи по преструктурирането на поставената под специалния надзор на БНБ банка.

"Желанието да се прибере в България е налице. Преди имаше доста сериозна опасност, чисто физическа. Тя, опасността, не е преминала, поне така ми се струва, защото взаимните обвинения не са спрели и никога не се знае какво може да предприеме един човек, който не е с много сериозно логично мислене. От тази гледна точка връщането му в България е риск, но той е готов да го поеме, за да може да направи нещо за оздравяване на банката", добави юристът.

За целта Симеонов вече бил започнал предварителни разговори с представители на Софийската градска прокуратура (СГП), да да може евентуално да постигне по-лека мярка за неотклонение за клиента си, ако той все пак бъде закопчан на границата.

"Всички, които бяха обвиняеми по случая, са вече навън под домашен арест с парична гаранция. По тази причина искаме промяна на мярката за неотклонение", подчерта Константин Симеонов.

Той заяви, че е оптимист за изхода от разследването срещу клиента му. По повод ангажирането му с този казус, адвокатът коментира: "Целта ми не са парите, които ще получа от това дело. От самото начало смятам, че по отношение на КТБ се постъпи изключително неправилно. На първо място стои каузата".

Освен Василев, по делото "КТБ" обвинения имат още изпълнителните директори Илиан Зафиров, Георги Христов, Орлин Русев и Александър Панталеев, шефът на управление "Кредитиране" Георги Зяпков, главната счетоводителка Мария Димова, заместничката ѝ Борислава Тренева-Кючукова, както и подуправителят на БНБ Цветан Гунев. През последните дни Цацаров загатна, че може да има и нови обвиняеми от ръководството на Централната банка.

По повод последните изявления на главния прокурор, който призова банката да бъде оздравена, включително и чрез гарантиране на влоговете над 100 000 лева, адвокатът на Василев отбеляза, че това изобщо не влиза в правомощията на ръководителя на държавното обвинение.

"Това не е негова работа - питайте него защо го прави. Ние с главния прокурор сме юристи, но по отношение на банката това е работа на икономисти и финансисти", заяви Константин Симеонов.

Той добави, че положението, в което се намира Василев "неудобно за оздравяване на банката". "Това е много сложно, но желанието да се прибере в България е налице", добави адвокатът, отбелязвайки, че евентуален фалит на КТБ ще е с непредвидими последствия за страната.

Няколко часа след публичното изявление на защитника на Василев последва уточнение от пресцентъра на прокуратурата, в което се напомняше, че държавното обвинение няма никакви правомощия по издирването на банкера, тъй като за това отговаря Интерпол.

"Същинското издирване на Василев не е в правомощията на Прокуратурата на Република България, а е изцяло в компетентността на Интерпол, на която организация Република Сърбия е страна-член. Българската прокуратура съобразява действията си със закона и международните договори, по които е страна, и изрично следва да се подчертае, че не разполага с никакви правомощия по екстериториалност на територията на която и да е друга страна, вкл. и Република Сърбия", заявяват от прокуратурата.

След като в края на юли Василев получи задочно обвинение за източването на 206 милиона лева от КТБ, той бе обявен за издирване, включително и с червена бюлетина на Интерпол. Има издадена и европейска заповед за ареста му.

Миналата седмица стана ясно, че Софийският градски съд е уважил искане на прокуратурата и комисията за конфискация за запор на почти цялото имущество на Цветан Василев и съпругата му, което е записано в търговските регистри на негови лични фирми. Блокиран бе контролът му над общо 12 дружества и десетки коли и имоти.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес