Ако Башар Асад "изчезне", може да започнат кланета между отделните общности в Сирия

Какво е съотношението между ползи и рискове? Този въпрос си задават всички висши политици и военни, преди да започнат военна интервенция в Сирия, пише френският в. "Фигаро". 

Генералните щабове и правителствата в Париж, Лондон и Вашингтон изследват под лупа евентуалните последици от подготвяната операция, изтъква изданието, сочейки на първо място опасността от ответни удари на сирийския режим, иранците или на шиитските им съюзници в региона - ливанското движение Хизбула.

 

Иран може би ще се изкуши да подложи на изпитание решимостта на САЩ и уверенията им, че ще действат с всички средства срещу военната ядрена програма на Техеран. Някои се боят и от репресии срещу силите на ООН в Ливан, други - от ракетни атаки срещу Израел или от действия срещу интересите на страните от коалицията в региона. Силите на Башар Асад разполагат с големи количества химически оръжия и може да ги използват, смята "Фигаро".

 

Освен това "не бива да отиваме твърде далеч. Ако Башар изчезне, може да започнат кланета между отделните общности", предупреждава френският експерт генерал Венсан Депорт. И още нещо - западните сили може да затънат според него в нов "либийски сценарий".

 

Неотдавнашната намеса на американците в Багдад и Кабул показа колко е трудно днес за западните армии да печелят войни с нахлуване в чужда територия. "Нито американците, нито французите не притежават днес необходимите военни и политически средства, за да водят подобна война", коментира неназован офицер от Франция. Френските военни предупреждават, че в Дамаск ще трябва да се внимава, за да не бъде нарушен балансът, добавя "Фигаро", цитиран от БТА.

Споделяне
Още по темата
Още от Свят