Ако Башар Асад "изчезне", може да започнат кланета между отделните общности в Сирия

Какво е съотношението между ползи и рискове? Този въпрос си задават всички висши политици и военни, преди да започнат военна интервенция в Сирия, пише френският в. "Фигаро". 

Генералните щабове и правителствата в Париж, Лондон и Вашингтон изследват под лупа евентуалните последици от подготвяната операция, изтъква изданието, сочейки на първо място опасността от ответни удари на сирийския режим, иранците или на шиитските им съюзници в региона - ливанското движение Хизбула.

 

Иран може би ще се изкуши да подложи на изпитание решимостта на САЩ и уверенията им, че ще действат с всички средства срещу военната ядрена програма на Техеран. Някои се боят и от репресии срещу силите на ООН в Ливан, други - от ракетни атаки срещу Израел или от действия срещу интересите на страните от коалицията в региона. Силите на Башар Асад разполагат с големи количества химически оръжия и може да ги използват, смята "Фигаро".

 

Освен това "не бива да отиваме твърде далеч. Ако Башар изчезне, може да започнат кланета между отделните общности", предупреждава френският експерт генерал Венсан Депорт. И още нещо - западните сили може да затънат според него в нов "либийски сценарий".

 

Неотдавнашната намеса на американците в Багдад и Кабул показа колко е трудно днес за западните армии да печелят войни с нахлуване в чужда територия. "Нито американците, нито французите не притежават днес необходимите военни и политически средства, за да водят подобна война", коментира неназован офицер от Франция. Френските военни предупреждават, че в Дамаск ще трябва да се внимава, за да не бъде нарушен балансът, добавя "Фигаро", цитиран от БТА.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?