Ако “Белене“ се рестартира, ще е инвестиционен проект, а не държавен

Орешарски смутен от декапитализацията на енергетиката и многото интереси в нея

Ако “Белене“ се рестартира, ще е инвестиционен проект, а не държавен

“Аз гледам на "Белене" като на икономика, а не на политика“, заяви премиерът Пламен Орешарски в четвъртък, ден след като положи клетва като министър- председател. Той отново повтори, че ще се направи нов анализ на проекта за строеж на втора ядрена централа откъм технически параметри, потребление в страната и в региона, проучи се искът на руския изпълнител “Атомстройекспорт“ (АСЕ) и ако се реши да се рестартира АЕЦ “Белене“, то ще се търси инвеститор, а няма държавата да влага пари. Премиерът обаче намекна, че страната ни не може да си позволи плащането на претендираните от руснаците суми заради спирането на ядрения строеж.

 

В интервю за БНТ Орешарски каза още, че правителството има твърдото намерение да запази цените на тока чрез наличните резерви в системата, но изрази притеснението си от това, че енергетиката ни е декапитализирана, включително чрез изземането на печалбата на държавните енергийни дружества за хазната, заради което мрежата не се ремонтира и това създава рискове.

 

Политическото говорене за “Белене“ създава предубеждения

 

Премиерът посочи, че предубежденията към АЕЦ “Белене“ в голяма степен се дължат на това, че той се коментира упорито политически. “Ще повторя, аз гледам като на икономика. Ако той има необходимата ефективност и всеки икономически инвестиционен проект, ако има необходимост, си струва да се мисли за реализация, а ако няма, не си струва“, заяви Орешарски. Той обърна внимание, че решението за ядрения проект е усложнено и не е напълно свободно и заради инвестираните вече в него средства.

 

“И което е още по-важното - има един арбитражен иск, с който аз не съм се запознал още в детайли, тоест не мога да преценя чисто юридическо тълкувание, какви са шансовете на нашата страна и на "Росатом" (собственикът на АСЕ – бел. ред.), а искът не е за малка сума, искът е за 2.5 млрд. лв.“, допълни министър-председателят. Той обърна внимание, че дори средствата в сребърния фонд за бъдещото увеличаване на пенсиите са по-малко.

 

“Като се запозная с всички обстоятелства, тоест видя дали по-старите анализи, доказващи икономическата целесъобразност на този проект, са актуални и към днешна дата, като видя как са се променили прогнозите за потреблението на електроенергия не само в България, ами и в региона, като видя цените на оборудването към днешна дата, като видя и иска, тогава ще мога да внеса в парламента едно цялостно обосновано с много фактори решение, но към този момент, ако искате твърд отговор, не мога да ви отговоря, не знам дали ще продължим или не“, каза Орешарски.

 

Проектът за АЕЦ “Белене“ бе спрян с решение от март 2012 г. от правителството на ГЕРБ и от парламента, заради което АСЕ заведе арбитражен иск за над 1 млрд. евро срещу “Националната електрическа компания“ заради поръчано, изработено и неплатено оборудване за бъдещата ядрена централа.

 

Идеалният вариант за инвеститор е пропуснат

 

Премиерът посочи още, че за него най-идеалният вариант за АЕЦ “Белене“ е бил разглежданият през 2007-2008 г. от правителството на тройната коалиция, в което той беше финансов министър. Тогава намеренията бяха 49 на сто от проекта да се дадат на чужд инвеститор и за такъв дори бе избрана немската RWE, която обаче през октомври 2009 г. заяви, че ке отказва от участие в ядрения строеж. “Към днешната ситуация ние сме много по-назад отколкото структурата, която имахме през 2008 г.“, допълни Орешарски.

 

“Ако първо решим, че си струва, ще се борим и за инвеститор. Не си представям, че трябва да бъдем на 100 процента държавно, защото кредитите, които ще трябва да се вземат, ще бъдат доста големи“, каза още той. “Мисля, че финансовата структура може да олекоти значително и да не натовари нито с лев българския данъкоплатец. Крайната цел ще бъде това - пари от данъци да не се слагат в "Белене". Ако, пак повтарям, стигнем до съответното решение. Правя уговорките, защото си представям как ще се интерпретират, ако не се изразя достатъчно ясно по този въпрос“, заяви премиерът.

 

Той изрази и твърдото си убеждение, че в енергийната система има много резерви срещу поскъпването на тока. По думите му първата задача на правителството е да се състави стабилизационен план за ребалансиране на енергетиката като мощности, за да не се вдигна цените. Това, според него, обаче не е достатъчно, а трябват и средства за капитализация на системата или поне на ключовите дружества в нея.

 

Намек за свиване на вземаните от държавата дивиденти в енергетиката

 

Орешарски припомни, че едно от първите решения на ГЕРБ като взе властта през 2009 г. е да се повиши от 50 на 80 на сто делът от дивидента, който прибира държавата от своите дружества.

 

“В резултат на четири години практически изтегляне на преобладаващата част от печалбата днес доста държавни дружества, и в енергетика в частност, са доста декапитализирани. Не искам да правя мрачни прогнози, но само ще подчертая, че някои от мощностите не са рехабилитирани, не се поддържат и като основен ремонт, което е риск за цялата система“, посочи министър-председателят. Според него е постижимо да се осигурят достатъчно средства за нормалната поддръжка на оборудването. “Смущават ме по-скоро многото интереси, които трябва да бъдат натиснати. Аз още в началото заявих, че в интерес на обществото ни няма да се съобразявам с интересите на когото и да е“, каза още той.

 

По повод препоръката на Световната банка да се закрие “Българският енергиен холдинг“, който в момента управлява всички държавни дружества в сектора, тъй като създава възможности за непрозрачно управление, Орешарски смята, че това е второстепенна мярка от фискална гледна точка.

 

“Може и това да е мярката, но тя ще икономиса 5-6 милиона, а ние говорим там за недостиг на стотици милиони. Така че нека специалистите подготвят, предполагам, че това ще стане до няколко седмици, цялостен план за ребалансиране на енергетиката“, допълни той.

 

Относно изразената светкавично от страна на Гърция готовност да продължи работата по също спряния от правителството на Бойко Борисов проект за строеж на петролопровода “БургасІАлександруполис“, премиерът каза, че няма мнение по този проект и предстои да се запознае с него.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес