Ако Бойко Борисов ме е записал, да обяви публично разговора ни

Ако Бойко Борисов ме е записал, да обяви публично разговора ни

Г-н Аспарухов, защо Бойко Борисов поде тази скандална тема, че при среща с него сте му поискали “какъвто и да е пост в ГЕРБ”? Какво цели с тези твърдения, които вие във вторник официално отрекохте?

Това е образът на истинския Бойко Борисов. В критични за него ситуации той започва да поднася някакви фантазии, измислици, за да стъписа обществото. Искам само да ви припомня, че скоро по повод обявяване на кандидатурата ми за кмет на София, бяха направени инсинуации от бивши работници на разузнаването, че през 1991 г. съм искал да членувам в СДС, пропускайки нарочно обстоятелството, че законът за деполитизация на специалните служби и Българската армия забранява това. Това лято ваша колежка ми зададе въпрос дали ще стана член на НДСВ.

Сега Бойко фантазира за членство в ГЕРБ. Виждате каква стройна схема е начертана с цел да се разколебае левият избирател.

Аз станах член на БСП през май 1997 г., досега съм в редиците ѝ и ще остана там.

Безспорно тази измислица на Борисов е продиктувана от неговата арогантност към всичко и към всички.

Борисов обяви, че ще извади разпечатка от разговорите, че има и свидетели на срещата ви...

Познавам Бойко Борисов и не се отричам от познанството си с него, нито от това, че през последните години съм се виждал с него. За разлика от него, който отрича и се отказва от всяко приятелство и познанство, когато това му е угодно. Когато не му е угодно, твърди обратното. Говорил съм с него и по телефона, но сега става въпрос за нещо съвсем различно. За разговор, в който съм искал да стана член на ГЕРБ. Това са не само измислици, а и груби политически инсинуации. Показва се и образът на страхливия човек, който се опасява, че може да бъде махнат от кметския пост.

А неговите идеи да вади разпечатки, да прилага едва ли не специални разузнавателни средства, да говори на езика на разузнаването, са похвати на полицай от средно ниво. Без да обиждам хората от полицията, които дълбоко уважавам.

Какво ще покаже един разговор по телефона? Или може би ме е записал. Ако го е направил, да предостави записа на медиите. Но не извадка от фиксиран разговор, а запис на моето желание да отида в ГЕРБ. Пак ви го казвам, това е лъжа, граничеща с цинизъм, и това идва от устата на софийския кмет.

Кое е най-смущаващото в миналото на Бойко Борисов, тъй като заявихте, че не трябва да се допуска до управлението “човек с неясно минало и съмнително бъдеще”? В тази връзка защо, както казахте преди време, сте го предложили за главен секретар на МВР?

Помагал съм на много хора, но нито един, освен него, не е казал “аз не се познавам с този човек”. Това вече е въпрос на морал.

Дадох положително мнение – “да, защо да не се възстанови в МВР”. Но той отрече, че аз съм му помогнал, дори отрече да сме се познавали тогава.

Най-смущаващото в миналото на Борисов е преди 2001 г. От 1990 г., след като напуска МВР поради нежеланието му да прекрати членството си в БКП, той има много фирми и много съмнителни хора участват в тези фирми. Не е тайна, всеки може да провери кои лица са били негови съдружници. Тук възникват много въпросителни.

В крайна сметка един човек, когато застане на публичната сцена и го виждат всички, той се изявява в истинския си облик. Ето сега виждаме кой е Бойко Борисов. Как прехвърля отговорности от себе си на всички останали, как правителството и всички останали институции са му виновни, как общинският съвет му е виновен.

Утре какво ще говори, след като създаде своя политическа партия и се стреми да вземе властта? На кого ще прехвърли своята отговорност – на Европейския съюз, на НАТО или на света? Бедата е в това, че ние всички ще страдаме заради това некомпетентно, грубо, арогантно, вредно популистко поведение на Бойко Борисов.

Твърди се обаче, че дори влиятелни среди от левицата си сътрудничат с него, помагат му.

Кандидатствам за кмет на София и ме занимава темата с проблемите на града. Няма да коментирам подобни хипотези или възможности с кого Борисов поддържа връзка, кой го подкрепя или не. Важното е, че аз не го подкрепям и в този смисъл ще му бъда опонент докрай.

Какво ви мотивира най-много в битката за кметския пост в София?

Мотивира ме състоянието на столицата. Виждам, че има натрупващи се и все по-изострящи се проблеми, които не се решават.

Като започнем от градския транспорт. Това изнервя хората, съсипва им здравето, пречи на децата, на бизнеса, прави екологично замърсяване.

Темата с боклука вече омръзна на всички. Но ще продължи да ни тормози. Проблемът със завода за преработка на боклука с модерна технология ще бъде построен много бързо, ако бъда избран за кмет. Защото опираме до воля и до прекъсване на някои схеми за ограбване на столицата чрез общинския бюджет за боклука.

Заводът може да бъде построен за по-малко от година и половина.

Друга тема е чистотата на столицата. Състоянието е безобразно.

Важен проблем, който ще решавам приоритетно, са градинките в кварталите на София – да се изчистят, да се възстановят и да станат места за отдих и разходки на гражданите.

Обиколих "Красна поляна", "Западен парк", "Подуяне", ходих в периферните квартали. Видях какво е там и затова една от приоритетните ми задачи е да върна подредените градини в кварталите, което изисква воля и малко повече усилие.

На много от тези градинки вече има изградени паркинги, отдадени са за заведения...

Там, където нещо е останало за софиянци, ще бъде направено, и което е общинска собственост, ще бъде възстановено. А защо не и да се прегледат някои отдадени под наем или на концесия застроени или недозастроени частни инициативи.

Имам амбицията и да изляза малко извън центъра на София и да стигна до крайните квартали. Като започнете от Мало Бучино, минете през Световрачане, Мировяне, Казичене, Требич, Панчарево, Симеоново, Бистрица..., там няма канализация, а са квартали на европейска столица. Тръбопроводната мрежа там е от етернит, нещо което в Европа отдавна е забравено. Там няма детски градини, училища, всичко е разпродадено, съборено и е в безобразно състояние. Как могат да бъдат решени тези проблеми – с бюджетни средства.

Сега районните общини нямат бюджети, можете ли да си представите, че една община Кътина, например, разполага с 7 000 лв. бюджет и трябва да оправи улици, да изгради канализация, да поддържа чистота. Районните кметове в тези населени места имат представителни пари – 20 лв.

Другата ми амбициозна приоритетна цел в работата  ми е сигурността. Да отвоюваме зони за сигурност за нашите деца и родители. Това са училищата, детските градини, парковете и опасните зони. Т.е. осветление и камери и за видеонаблюдение. Тези зони за сигурност ще бъдат обвързани в стройна схема чрез районните общини. 24-те райони ще изяснят местата, които трябва да бъдат наблюдавани и ще се следят 24 часа. Те ще бъдат свързани с един централен пункт за наблюдение, което ще бъде възложено на фирма “Егида”. По този начин от училищата ще се изгонят престъпниците и наркопласьорите. Детските градини ще се обезопасят, за да могат децата да играят спокойно и родителите да са спокойни. Така постепенно ще извоюваме сигурността на целия град.

Как да ви повярват хората, че искате да работите за града и да промените управлението, след като не сте в листата за общински съветници и следователно няма да попаднете в общинския съвет, ако не ви изберат за кмет?

Точно поради това. Можех да бъда в листата на общински съветници, можех да я оглавя, но не пожелах, защото моето послание към избирателите е, че искам да бъда избран за кмет, а не търся резервен изход, ако не спечеля кметския пост и да се скрия в общинската листа и после в Общинския съвет.

Има ли нещо, с което тази кампания ви изненадва?

Не, разочарованието ми е от това, че не се предлагат достатъчно ясно идеи и не се води кампанията на ниво предлагане на идеи за решаване на проблемите на хората в София. Използват се компромати. Нещо, което се очакваше от мен като подход, идва от сегашния кмет и кандидат за нов мандат Бойко Борисов. Виждате чий мандат е по-съмнителен.

Дали хората ще повярват, е въпрос на това какво им казваш, какво им предлагаш. За съжаление, нямам лостове в ръцете си сега, за да ги убедя и с действия. В Библията е записано – “по делата ще ги познаете”. Никой от нас, кандидат-кметовете, няма 100 процента да убеди избирателите, че той е по-добър. Това е състезанието.

Социолози твърдят, че вие като кандидат-кмет на този етап събирате по-малко подкрепа, отколкото листата на БСП. Откъде идва проблемът и смятате ли да промените нещо в кампанията си?

Не ме притеснява това. Всеки да си върши работата в областта на професионалната подготовка. Аз върша моята и на 28 октомври и социолозите, и кандидатите за кметове, а и политическите ръководства ще разберем как стоят нещата истински. Сега и да ги разнищваме, анализираме и обясняваме, си губим времето. Сега работя, за да получа доверието на избирателя. Убеден съм, че ще го спечеля.

Как се чувства един човек от “тихия фронт” в открита кампания за умовете и сърцата на гражданите?

Работата ми в такава институция на държавата като разузнаването, която е една от най-важните в държавата, ми е дала няколко важни неща - да поемам и да нося отговорност за действията си, да си поставям ясни цели и да ги постигам. Да бъда дисциплиниран и отговорен пред хората, с които работя.

Имам и политическа кариера, която започна през 1997 г. Тя не е никак обикновена. Бях два пъти член на Висшия съвет на БСП, бях член и на Изпълнителното бюро на БСП, бях две години и депутат, така че комплексно считам, че съм готов да поема тази тежка отговорност да помогна за решаването на проблемите на София.

Помага ли ви опитът, натрупан в Държавна сигурност и след това в НРС?

Изброих качества, които се формират в човек, работил дълго време в такава система. И точно те липсват на сегашния кмет. Виждаме го от делата му. Нито един решен проблем, конюнктурно откриване на площадки, улички и пр.

Кой от БСП трябва да поеме отговорността при евентуален ваш неуспех на изборите? Знаем, че лично лидерът на партията Сергей Станишев ви избра за кандидат.

Отговорността ще поема аз и само аз. Защото мога да поемам отговорност. И пред организацията, която ме е издигнала, и пред софиянци и, ако щете, пред цяла България. Защото София не може да бъде откъсната от националния поглед на държавата.

Затова ще поема отговорност пред всички и няма да я прехвърлям на друг. А политическото ръководство какво ще направи, си е негов проблем. Няма обаче да му се наложи да мисли върху въпроса дали да поеме политическа отговорност, защото изходът ще бъде много успешен и за тези, които ме подкрепят, и за самия мен.

Кое е първото нещо, с което ще се заемете, ако ви изберат за кмет? Смятате ли да ревизирате решения на настоящия кмет?

Още от първия ден ще започна да решавам проблемите на софиянци, така както ви ги подредих. Живеещите в София искат няколко неща да се направят незабавно – да им се изчисти градът, да се осигурят училища, детски градини, да се раздадат клубове на пенсионерите, за де решат проблемите с транспорта и да се направи преглед на досегашната дейност на общината. Какво е направила или не е и къде е сбъркала.

Според вас кои са най-сериозните слабости на досегашното управление в София и смятате ли, че съветниците на БСП във всички досегашни общински съвети не са били съпричастни към тях  било чрез участие в бордове на общински фирми или чрез гласуване на определени решения и пр.?

Дейността на общинските съветници от различните политически партии, включително и от БСП, е проблем на политическите им ръководства.

Ако трябва да носят отговорност, тя трябва да се поеме от политическите им ръководства. Който иска да работи с кмета, ще бъде добре дошъл при мен. Ако някой съветник има вина за нещо, то тя е персонална и трябва да се доказва.

Ще поддържам изключително коректен и конструктивен диалог с което и да е правителство, с държавните институции, които пряко са ангажирани с решаването на проблемите на столицата.

И с десните съветници ли ще работите?

С всички. Кметът на София не трябва да има подхода на партийните ръководства. Трябва да бъдеш кмет на всички софиянци, иначе си обречен.

С какви средства се финансира кампанията ви?

За  финансирането на кампанията на кандидата за кмет на градската организация на БСП отговаря Румен Овчаров.

Г-н Аспарухов, имате ли в момента фирми?

Не, и никога не съм имал през последните 17 години. Който твърди, че имам фирми, откровено лъже. Нито съм бил съдружник с някого в каквато и да е фирма.

Споделяне

Още от България