Ако чакате трамвай, проверете разписанието му в Интернет

В повечето държави хората се информират за разписанието на градския транспорт от точните указания по спирките. Гражданите на София обаче не успяха да дочакат този "старомоден" модел да бъде въведен и в техния град, тъй като Столичната компания за градски транспорт е решила разписанията да се публикуват направо в Интернет.

От Интернет хората ще разбират след колко минути ще пристигне превозното средство на определена спирка и няма да се налага да чакат излишно, обясни директорът на Столичната компания за градски транспорт Васил Найденов, цитиран от БТА.

Освен това в сайта на компанията ще бъде публикувана информация за задръствания, за внезапни или трайни промени в движението на возилата.

Това ще стане след преместването на центъра за управление на всички видове обществен транспорт в София в една сграда на бул."Тодор Александров", където в момента е централата на "Метрополитен".

До края на годината оперативното управление и контрол ще се осъществява от новата централа.

Ясно е, че представителите на Столичната компания за градски транспорт водят по-различен начин на живот от хората, които ползват услугите на тяхната компания. Иначе щяха да знаят, че когато човек бърза за работа или училище, намерението му да включи домашния си компютър и да влезе в Интернет, за да се информира за разписанието, е нищожна. Може би се разчита на пенсионерите, които имат повече време, но които, уви, или нямат компютър или не би им хрумнало да го ползват. Съвсем отделен е въпросът дали компанията има точни данни за процента на столичани, които имат домашен компютър и в същото време ползват градски транспорт. Може би той не надхвърля 10 %.

Така или иначе нововъведението е похвално. Може би следващата стъпка ще бъде разписанието, което е налично в Интернет, да бъде достъпно и на всяка спирка на градския транспорт. Увлечението на Столичната компания за градски транспорт по технологични решения на банални проблеми пролича и при монтирането на камери в превозните средства, които да дебнат гратисчии.

Може би наличието на модерни системи за контрол на транспорта някой ден ще гарантира и спазването на графиците на движение.

Васил Найденов информира, че в две зали в новия център за управление ще има информация в реално време за броя на пътниците в транспорта, за приходите от продажба на билети и карти във всеки момент, за натовареността по маршрутите. В бъдеще има възможност за оборудване на студио за връзка с радиостанции и телевизии. Така столичната компания ще информира зрителите и слушателите за трафика в София.

Споделяне

Още от България