Ако Covid мерките не работят, след 10-15 дни ще има локдаун

Стойчо Кацаров, снимка БГНЕС

Най-лошият сценарий е да се изчерпа капацитетът на болниците и те да не могат да приемат пациентите, каза здравният министър Стойчо Кацаров пред Нова тв. Според него настоящата вълна на пандемията трябва да бъде овладяна за 10-15 дни, иначе ще има голям проблем с болниците.

"След 10-15 дни ще имаме голям проблем. Вчера имахме среща с директорите на болниците в София, те разкриват постоянно нови легла, но капацитетът и като хора, и като респиратори е почти изчерпан", обясни Кацаров.

Респиратори няма и в Държавния резерв. Обещание, че ще получим такива дошло от Световната банка. Европейският комисар по здравеопазването предлага, ако се стигне до най-лошия сценарий, да се пращат болни в други държави.

"Не искам да плаша хората, но ситуацията е изключително сериозна и това ни е принудило да прибегнем към такива мерки, които видно е, че не са популярни", каза Кацаров. Ако мерките бъдат бойкотирани от хората, те няма да свършат работа.

"Ако мерките не сработят следващите 10-15 дни, единствената алтернатива на мерките е пълен локдаун", заяви министър Кацаров. Ако мерките сработят, децата от 1 до четвърти клас първи ще се върнат на училище.

Той коментира въпроса защо ресторантите работят, а децата не ходят на училище.

"Да, парадокс е. Но с една съществена разлика. При влизане в ресторант с документ, където всички на това място са с такъв документ – това вече е безопасна среда, в училищата такива изисквания не са въведени", каза министър Кацаров.

Той напомни, че в София заболеваемостта е стигнала 900 на 100 хиляди души.

"Има много сериозна съпротива от родителите да се тестват децата и това е също нещо, с което не може да не се съобразиш. Беше поставен въпросът за тестове през носа, аз казах, че аз докато съм министър, няма да позволя на малки дечица да им се бърка в носа от когото и да е било. Сега обсъждаме други възможности за щадящи тестове за деца, обсъждаме ги с родители, Министерството на образованието. Ако намерим съгласие за такъв подход, аз съм готов да въведем такъв подход и да върнем децата", заяви министърът.

Той обясни, че детските градини няма да бъдат затваряни. Кацаров обясни за пореден път защо наличието само на антитела не се приема като доказателство.

"Мненията на повечето експерти са, че антителата не са доказателство, че си се заразил. Не са сигурно доказателство. Това е мнението на по-голямата част от експертите. Има информация, че ЕК обсъжда този въпрос с учени от различни страни. Ако те преценят, че това е допустимо, че има достатъчно научни доказателство, можете да бъдете сигурни, че ще бъде въведено незабавно в нашата страна", каза министърът.

Зеленият сертификат може да бъде наложен и на служителите на гише в администрацията. Въпросът се обсъжда в момента. Хората, които ще проверяват за спазване на мерките, също задължително трябва да имат зелени сертификати.

"Ако не разберем сериозността на проблема, никакви правила няма да ни помогнат. Това е въпрос на съзнание на хората, на съпричастност, да разберем че ни касаят. Да спасите себе си и близките си. Ако отсега не го разбираме, няма какво да стане", каза министърът.

"Няма нито 1 противопоказание за поставяне на ваксините, дори при автоимунните заболявания", обясни министърът.

"Някой ми казват, че личният лекар ги съветва да не се ваксинират, защото имат диабет или рак, Всъщност това е причина да се ваксинираш, защото ти попадаш в рискова група. Така че да се придържаме към науката. Науката е одобрила кратка характеристика на лекарствения продукт", каза д-р Кацаров.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус