Ако до 30 юни Саддам не бъде официално обвинен, трябва да бъде освободен, според Червения кръст

Международният Червен кръст заяви в неделя, че до 30 юни трябва да бъдат предявени обвиненията срещу бившия иракски президент Саддам Хюсеи, в противен случай той трябва да бъде освободен, съобщава в сайта си британският вестник Гардиън.

САЩ обявиха, че Саддам Хюсеин е военнопленник. След приключване на окупацията според международните закони за военнопленниците, тези от тях, на които не бъдат предявени някакви обвинения, трябва да бъдат освободени, заявява в интервю за вестника представителката на МОКК Нада Думани.

От 30 юни властта в страната ще бъде предадена на Временното правителство на Ирак. От гледна точка на международното право това означава край на окупацията на Ирак от войските на коалицията.

Представителката на Червения кръст подчерта, че Саддам Хюсеин и другите високопоставени представители на сваления режим са били признати от САЩ за военнопленници. Ако не ги освободят след края на окупацията, без да им бъдат представени обвинения, ще се наруши Женевската конвенция.

Според думите ѝ независимо, че в Ирак ще остане военен контингент на коалицията, това става с одобрението на правителството на страната и от гледна точка на международното право не означава, че окупацията продължава.

САЩ оказват помощ на Ирак при подготовката на обвинителното заключение на Саддам Хюсеин. До момента обаче не му е предявено никакво обвинение. Щатите са обявили, че делото може да започне не по-рано от следващата година.

Миналата седмица Таймс се позова на високопоставен източник от правителството на Великобритания и съобщи, че следствието по делото на Саддам не разполага с улики и свидетелски показания. По думите на източника такива сведения надали ще могат да бъдат получени, тъй като арестуваните сподвижници на Саддам Хюсеин отказват да дават показания срещу него от страх за живота на своите останали на свобода близки.

Споделяне

Още от Свят