Ако е отредено съдбата да ви се усмихне, това трябва да стане на 07/07/07

Ако е отредено съдбата да ви се усмихне, това трябва да стане на 07/07/07

На 7 юли в седем часа вечерта по Гринуич вие вероятно ще забележите по улицата хора, които се спират и си мърморят нещо под носа. Възможно е те просто да са забравили да изключат котлона и да се възмущават от себе си. Но от устата на някои е вероятно и да чуете: “Мир на теб, мир на мен, мир на всички”.

Ако срещнете подобни хора, знайте, че те участват в неизпробван досега опит да създадат глобален миг на всеобща радост, който, както се надяват организаторите (две усмихнати жени от щата Охайо, САЩ), да донесе мир за целия свят.

Разбира се, акцията ще се проведе тази събота, защото се пада 07/07/07. Този ден, вероятно, ще е най-благоприятен, ако се вярва на изследователите на библията, китаистите, нумеролозите и тези, които печелят пари от организиране на сватби и в казината.

В целия свят и в християнска Америка в частност цари трескава възбуда, невиждана от… 06/06/06: Преди 13 месеца жените си правеха цезарово сечение, за да не се появят на бял свят децата им в Деня на звяра, който е 06/06/06 (според Откровението на Йоана).

Тази събота сватбите в Лас Вегас (а защо да не съчетаем сватбените тържества с хазартните игри) са три пъти повече от обичайното. Двойките обаче, които ще влязат в църквата – планирани са по седем за една церемония – не са единствените, които залагат на аурата на този ден.

Освен всичко друго, тази събота благотворителна швейцарска организация ще обяви Седемте чудеса на съвременния свят, а в различни точки на планетата се провеждат 7 концерта Live Earth – въпреки опасенията, че концертът в Рио може да бъде отменен заради недостиг на полиция, което ще намали общия брой на концертите до по-малко приятното число 6.

На концерта Live Earth на Уембли ще пее Мадона, която сигурно е крайно развълнувана, защото 7 е особено число за всички, които вярват в Кабала: седмото небе, според древната еврейска космология, е най-далечната концентрична сфера, съдържаща звезда. Това вярване споделят и мюсюлманите. Всъщност, няма нито една религия, която да не отрежда особено значение на числото 7.

Индийците вярват в 7-те чакри, енергийните канали на човешкото тяло. Имало е 7 исторически буди. И в Библията също е пълно с препратки към числото 7: броя на дните, за които е бил създаден света, седемте смъртни граха, седемте добродетели, танца на седемте воала...

Всичко това, според учените, се корени в древния вавилонски ентусиазъм към това число, което оттогава насам не губи емоционалната си сила. Питайте някой за любимото му число от 1 до 10 и повечето ще кажат 7. Същото ще стане, ако поискате да назоват което и да е число между 5 и 12. Тези експерименти са безопасни за практикуване в домашни условия.

Защо така обичаме тази цифра? Сигурно, защото е приятна за изписване и защото седмицата заема щастливото място между прекалено големите и скучно малките.

Математиците могат да дадат още по-рационални причини за обожаването на седмицата. Седем е не само просто (и винаги популярно) число, а и числото на Мерсен, полезно за преброяване на големите числа.

Сред другите известни седмици е броят на шийните прешлени при повечето млекопитаещи (включително при жирафа), броят на нотите в гамата, цветовете, видими през призма, петната по божите кравички, и джуджетата на Снежанка. Любителите на хазартните игри обичат това число, защото три седмици правят “двадесет и едно” и често означават добра печалба на автоматите.

Тези обаче, които се женят на 07/07/07 и се надяват на обилно щастие заради относително лесно запомнящата се годишнина от сватбата, има над какво да помислят. Исторически на тази дата големите радости или мирът са се случвали рядко.

През 1807 година на този ден наистина е бил подписан мир между Франция, Прусия и Русия, но той не е траял дълго. Пет години по-късно Наполеон нахлува в Русия. През 1907 година не е станало нищо забележително.

На 07/07 се е родил Ринго Стар, Майкъл Хоуърд, Бил Оди, Густав Малер и Марк Шагал. Иначе 7 юли не е особено забележителен с изключение на роднините на 52-ма души, загинали в лондонските взривове на 07/07/05. Това обяснява защо радостта от този ден във Великобритания е значително по-приглушена, отколкото в Америка.

Ако пропуснете да отбележите този ден с някои от изброените ритуали, ще ви се наложи да чакате следващия магически момент още 100 години.

Споделяне

Още от