Бойко Борисов в Батуми:

Ако ЕС не финансира диверсификация на газа, значи само вдига лозунги

В Грузия Борисов се срещна и с президента Михаил Саакашвили

Премиерът Бойко Борисов ще иска от Европейския съюз финансова и експертна помощ за да разнообрази доставките си на природен газ. В зависимост от отговора ще стане ясно дали в Европа реално някой иска да има диверсификация на газа или това са само лозунги, заяви Борисов пред журналисти по време на посещението си в грузинския пристанищен град Батуми.

Въпросът на европейската помощ и възможностите за диверсификацията на доставките на синьо гориво за България ще бъде обсъдено на 25 април при посещението на президента на ЕС Херман ван Ромпой в София,.

 

Борисов коментира, че у нас изразът "диверсификация на газ" е бил използван като клише и никой не е работил конкретно по въпроса, но също така в тази посока нищо реално не може да се случи, ако няма съгласието на "великите сили".

 

"Това е толкова геостратегически обвързано с взаимоотношения на великите сили, бих ги нарекъл, че просто, без да се разберем с тях, без те да се съгласят, каквото и да се прави, няма да стане", смята българският премиер.

 

Той коментира още, че "Северен поток" го прави скептик по въпроса иска ли Европа диверсификация. "Големите държави отрегулираха въпросите с Русия поотделно - със "Северен" и с "Южен поток", така че не е така належащо за никоя от тях да влиза в сложни преговори", каза министър-председателят.

 

Ден по-рано в разговор с грузинския си колега Николоз Гилаури отново бе повдигнат въпроса и постигнато споразумение за пренос на компресиран азерски газ през Грузия за България, каквато идея лансира още през 2009 г. от президента Георги Първанов.

 

По-подробно тази възможност ще бъде обсъдена с азербайджанския премиер Артур Расизаде по време на посещението на Борисов в Баку на 26 и 27 април, стана ясно в понеделник.

 

Всичко зависи от това дали Грузия ще съумее да докара газа до Поти и ако това стане факт, и в Поти има газ от Азербайджан, то тогава ние в рамките на две години можем да изградим пристанище, защото имаме предпроектно проучване за терминал в Бургас, каза Борисов. По думите му от грузинска страна считат, че тяхната част от проекта може да бъде реализирана за две години.

 

В понеделник Борисов разговаря за газовите доставки и с грузинския президента на Михаил Саакашвили. Двамата са обсъдили и проекти за трансфер на електроенергия в двете посоки и развитието на туризма, по които ще се работи съвместно с Европейската комисия. Българският премиер каза още, че двете страни много активно ще работят за създаването на туристическа връзка Батуми - Истанбул – Бургас.

 

По-късно през деня Бойко Борисов пристигна в Армения, където във вторник ще има среща на четири очи с колегата си Тигран Саркисян и разговори с арменския президент Серж Саркисян.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес