Ако ЕС спре парите за сероочистките, ТЕЦ “Марица Изток 2“ ще плати за тях

България може да загуби над 36 млн евро по програма ИСПА, отпуснати за изграждането на сероочистващи инсталации на блоковете V и VІ на държавната ТЕЦ “Марица Изток 2“, защото спечелилият поръчката италианско-китайски консорциум е декларирал в офертата си неверни данни. Това потвърди в петък министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, след като ден по-рано Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) направи проверка в централата и иззе документацията по проведената през 2008 г. процедура.

Конкурсът бе спечелен от “Индреко-Инсигма“ с оферта за 85.632 млн. евро. От тях ИСПА дава 36.165 млн. евро безвъзмездна помощ, 34 млн. евро са кредит от ЕБВР, който ще изплаща ТЕЦ “Марица Изток 2“, и 15.467 млн. евро от държавното дружество. Вторият в класирането - “Алстом Пауър Италия", след като изчерпа възможностите на българската съдебна система по обжалване на процедурата, се е обърнала към Европейската комисия.

ОЛАФ проверява фактите около декларираната оферта на “Индреко-Инсигма“

Това е проект, в който по чудо ние сме били абсолютно изправни на всеки един етап, каза Трайков прекръствайки се. Процедурата е водена от ЕБВР и те са връщали кореспонденцията по проекта “без възражения“

“Аз помолих ОЛАФ и ЕК да не ни наказват за това, че има проблем с офертата на спечелилия кандидат. Те обаче казват: може да сте чисти като сълза, но правилата са си правила! и може да загубим финансирането но ИСПА“, каза министърът.

Той каза, че ако се стигне до спирането на парите по проекта, ТЕЦ “Марица Изток 2“ ще даде парите за изграждането на сероочистките и средствата няма да влязат като приходи в бюджета.

По-късно през деня от топлоцентралата разпространиха съобщение, в което се казва, че проверката на ОЛАФ е "приключила с доклад, в който няма отразени становища за констатирани нарушения, не се изразяват мнения, изводи или препоръки, а единствено са посочени документално обосновани факти". Не се съобщава( обаче кои са тези факти.

Инсталациите по проект трябва да готови до 1 септември 2011 г. и тяхното изграждане е задължение на страната ни по директивата за чистотата на атмосферния въздух. Построяването им се забавя с 50 месеца и от ЕС вече ни предупредиха, че заради това може да старират наказателна процедура срещу България.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?