Проф. Стив Ханке съветва България:

Ако еврозоната се разпадне, запазете валутния борд, а лева вържете за долара

Стив Ханке

Въздържането на България от влизане в еврозоната бе определено като добро решение от известния макроикономист проф. Стив Ханке. Проф. Ханке е известен като един от идеолозите на валутния борд, а у нас - със съветите си за строга фискална политика, ниски данъци и ограничени бюджетни разходи.

В интервю за Нова телевизия, излъчено в петък, проф. Ханке не дава особено оптимистични прогнози за бъдещето на общата европейска валута, като не смята, еврото ще умре като валута, но не изключва разпада на еврозоната.

"Най-сериозният риск, пред който може да се изправи страната ви, би било разпадането на еврозоната. Това е възможно, има обективни предпоставки, но фактът, че не сте в еврозоната, България има свободата да преместите котвата от еврото към американския долар, ако тази буря дойде, имате добър чадър", казва той.

Във вътрешен план професорът съветва пенсиите да не се увеличават с повече от планираната инфлация. Подготвяйки бюджета за догодина, правителството трябва да ореже от всички разходи с изключение на парите за пенсионерите и за социално слабите, казва още той.

"Никой не живее добре по време на криза. Пенсиите трябва да запазят покупателното си ниво, да се индексират с инфлацията, може и малко повече, но всичко ще зависи от това как ще се подготви останалата част от бюджета ви за догодина. За България е важно да покаже, че е стабилна страна", казва той.

След което прави уговорката, че свиването на разходите няма алтернатива. "Нямате особен избор, ако искате стабилност, трябва да харчите по-малко. Не искаме да се връщате обратно към 1996-1997-а, към онова бедствие", посочва той и категорично препоръчва да не се отива към вдигане на данъците.

Според проф. Ханке дефицитът в бюджета догодина не трябва да надхвърля 1%.

Споделяне

Още от Бизнес