"Булгаргаз" предупреди

Ако газът поевтинее, хранилището в Чирен няма да се напълни

Ако газът поевтинее, хранилището в Чирен няма да се напълни

Общественият доставчик "Булгаргаз" се оплака, че ще има финансови затруднения, ако цената на синьото гориво бъде намалена от 1 юли 2014 г., каквото е намерението на енергийния регулатор. Дружеството няма да успее и да запълни изцяло газовото хранилище в Чирен преди зимата, през която се очакват проблеми с газоснабдяването, ако дотогава Русия и Украйна не уредят газовите си отношения и не бъде възстановено подаването на синьо гориво за Киев, за да не спира транзитът за Европа.

 

Това стана ясно от думите на Александър Петров, началник на управление "Лицензионна дейност" в "Булгаргаз", по време на обществено обсъждане на плановете на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да поевтини газа с около 2.5 на сто.

 

Петров коментира, че ако бъде приета предложената от ДКЕВР цена,.дружеството ще продава газ под себестойност. Той изрази надежда комисията да вземе предвид техните възражения и писмени доказателство в подкрепа на искането на газовия доставчик цената през следващото тримесечие да остане 612.80 лв. за 1000 куб. м без акциз и ДДС.

 

По време на заседанието в отговор на въпрос от членовете на регулатора Петров заяви, че прагът на поносимост за цената на газа е заложен в ценовото предложение на дружеството, а именно цената да остане без промяна.

 

В момента в газовото хранилище в Чирен има 377 млн. куб. метра и газ продължава да се нагнетява, но ако се намали цената на газа дружеството нямало да може да напълни хранилището в пълния му обем.

 

Според Петров, нагнетеното количество ще е с между 60 и 90 млн. куб. метра по-малко, ако цената на газа бъде намалена. Председателят на ДКЕВР Боян Боев каза, че възраженията на дружеството ще бъдат разгледани и комисията ще вземе решение на закрито заседание на 30 юни.

 

В отговор на въпрос дали в последните седмици "Булгаргаз" като дъщерно дружество на БЕХ е теглило свои средства от КТБ, Петров каза, че това не се е случило. Не сме изтеглили суми от КТБ в рамките на миналата седмица, изпълняваме стриктно законовите изисквания за това не повече от 25 процента от средствата на дружеството да са в една банка, посочи Петров.

Споделяне

Още от Бизнес