"Ако главният командир ни призове на последен бой – чичо Вова, ние сме с теб"

Руски деца пеят как ще защитят родината с гърдите си и ще върнат Аляска в нейното пристанище

"Нека на цялата земя да има мир. Но ако главният командир ни призове на последен бой, чичо Вова, ние сме с теб!"

Този "патриотичен" рефрен се повтаря в качена в Ютюб в понеделник песен в изпълнение на 10-12 годишни руски деца от Волгоград, облечени в полицейски униформи. Заедно с тях във видеоклипа участва и местна депутатка от Държавната Дума, член на партията на властта "Единна Русия".

"Млади обитатели на сталинградската земя заедно с депутат от Държавната Дума изпълниха патриотична композиция за готовността си да застанат с гърдите си в защита на Родината, също като своите прадядовци и прабаби", се казва в публикуваното в Ютюб обяснение на волгоградския сайт bloknot-volgograd.ru. Публикацията е озаглавена "Песента "Дяда Вова, мы с тобой" за Путин прозвуча на Мамаев Курган" (хълм във Волгоград, за който се водят многократни боеве по време на Сталинградската битка. След войната на това място е построен мемориален комплекс "Родината-майка зове" - бел. ред.).

Волгоградският сайт разказва, че в записа са участвали ученици от "полицейските класове на училище номер 44". "Даже в своята нежна възраст децата осъзнават дълга на всеки гражданин, още повече – на потенциалния правоохранител. "Нека на цялата земя да има мир. Но ако главният командир ни призове на последен бой, чичо Вова, ние сме с теб!", обещават децата – мислещи, умни и много обичащи нашата страна, великата Русия!", се казва по-нататък в текста.

"Възпитани с подвизите на нашите защитници, те със сигурност разбират, че за това синьо мирно небе техните прадеди някога са се борили толкова самоотвержено тук, на сталинградската земя", казва за учениците депутатката Анна Кувичко.

"Текстът на песента разказва за сложните дипломатически отношения на международната арена, в които Русия се оказва непреклонна и упорито се придържа към своя собствен вектор на развитие, независимо от натиска. Нещо повече – учениците, вдъхновени от примера на Крим, се надяват да бъдат присъединени и други изначално руски територии", се посочва в анотацията на песента. "Сега те са изправени пред други предизвикателства, не по-малко сериозни от предишните. Но те задължително ще се справят и победата ще бъде за нас", допълва г-жа Кувичко.

В песента се посочва, че "цялото човечество е попаднало в ръцете на хегемон", че Европейският съюз няма мнение, а в Близкия изток вече 100 години има само беди. "А какво ще постигне моето поколение - ако покажем слабост, ще изгубим цялата страна... Никога самураите няма да получат островите (очевидно става дума за Япония и Курилските острови), с гърдите си ще защитим столицата на кехлибара (Калининград), ще съхраним Севастопол и Крим за потомците и ще върнем Аляска в пристанището на Родината", се пее в песента.

Проверка в интернет показва, че неин автор е някой си Вячеслав Антонов. В блога му може да се чуе собственото му изпълнение (по всяка вероятност заедно със сина му), както и да се види оригиналният текст на песента:

Дядя Вова

Двадцать первый век настал, шар земной от войн устал

Населенье шара гегемон достал

В Евросоюзе мненья нет, Ближний Восток стонет от бед

За океаном лишен власти президент.

Нам от северных морей, вдаль до южных рубежей

От Курильских островов, до Балтийских берегов

На земле сей был бы мир, но если главный командир

Позовет в последний бой, дядя Вова мы с тобой.

А что достанется тому, поколенью моеему

Дать слабинку, потеряем всю страну

Наши верные друзья, это Флот и Армия

Память дружбы деда красная звезда.

Не достанется гряда, самураям никогда

Грудью встанем за столицу янтаря

Севастополь наш и Крым, для потомков сохраним

В гавань Родины, Аляску возвратим.

Прави впечатление, че сред събралите се вече около 240 отзива за песента в Ютюб с огромно мнозинство доминират отрицателните коментари, които изразяват отвращение от въвличането на деца в политически игри. Много от авторите сравняват видяното и чутото с хитлерюгенд и сравняват ставащото в Русия с Германия от 30-те години на миналия век и с днешна Северна Корея. Често срещани са и остри критики към самия Путин.

Припомня се и коя е участващата в клипа депутатка – съпруга на бивш кмет на Волгоград. "Баща ѝ пък е собственик на десетки имоти в града и областта. Затова, разбира се, "ние сме теб, чичо Вова", пише иронично един от авторите.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?