Според временния главен прокурор:

Ако има дело срещу Галя Гугушева, ще е за пране на пари

Етичната комисия към ВСС пак отложи решението си дали да образува дисциплинарно производство

Галя Гугушева, сн. БГНЕС

Ако държавното обвинение образува разследване срещу оттеглилата се като кандидат-член на Констритуционния съд (КС) спецпрокурорка Галя Гугушева, то може да бъде само за пране на пари.

Това обяви в понеделник и.ф. на главен прокурор Бойко Найденов, който преди седмица разпореди на Инспектората към Върховната касационна прокуратура (ВКП) да направи детайлна проверка на всички данни около имотното състояние на Гугушева и множеството заеми и дарения, които са ѝ давани от фирми, свързани с майка ѝ Тотка Ахчийска и сина ѝ адв. Стефан Гугушев.

"Все още се проверяват информациите за Гугушева. Аз лично не я познавам. Странни са тези кредити и дарения, които се дават, за да се купуват имоти. Ако има дело, то може да е само за пране на пари", коментира лаконично Найденов по време на специална пресконференция, на която отчете дейността си, откакто заема поста на встъпилия в длъжност в КС Борис Велчев.

Гугушева оттегли номинацията си за поста на несполучилата като конституционен съдия и пенсионирана в последствие Венета Марковска, след серия медийни публикации за сложните финансови схеми, чрез които с пари от "семейната инвестиционна компания" "Лигъл партнърс" ЕООД семейството ѝ е закупило апартаменти за двамата ѝ синове Стефан и Виктор.

Оказа се, че въпросната фирма първоначално е била собственост на майка ѝ Тотка Ахчийска с капитал 5000 лв., след което е продадена на Гугушев-син, под чието управление капиталът е увеличен до 1.99 млн. лв. След това Ахчийска отново я придобива, купувайки я от внука си с пари, голяма част от които той ѝ дава като дарение.

Междувременно "Лигъл партнърс" отпуска кредит на Галя Гугушева, с който по нейните думи тя помага на синовете си "да си стъпят на краката". След това адв. Стефан Гугушев дава дарение на майка си от 95 000 евро, с което тя да върне заема към собствената му фирма. Отделно от това той дарява на родителите си и апартамент, на чийто адрес пък са регистрирани седалищата на две фирми, собственост на Гугушев-син и баба му Тотка.

Пред Етичната комисия към ВСС самата Гугушева обясни преди седмица, че цялата тази доста сложна схема е направена, защото "семейната инвестиционна компания" предложила чрез сина Стефан много по-изгодна оферта за заем от тези, които предоставят банките.

В понеделник шефът на комисията в съвета Ясен Тодоров обясни, че колегите му за втори път в рамките на последната седмица са решили да отложат решението си по въпроса дали има достатъчно данни за образуване на дисциплинарно производство срещу Гугушева за уронване престижа на съдебната власт.

Комисията е приела с 5 гласа "за", 3 "против" и 1 "въздържал се" решението да сформира 3-членна работна група, която да набави допълнителна информация по случая и на 14 януари догодина да предложи решение на колегите си от комисията. Във въпросната група влизат Галя Георгиева, Галина Карагьозова и Мария Кузманова.

"Имаше предложение за по-обстойно изследване на кръга от фирми около семейство Гугушеви и за участието на други нейни роднини в тези фирми", коментира Тодоров с уточнението, че визира съпруга ѝ Марко Гугушев.

По думите на Тодоров те ще поискат информация дори и от ДАНС. Той обаче не уточни за какво точно става дума. Преди седмица самият Тодоров съобщи, че адв. Стефан Гугушев е предоставил документи на ВСС, от които е видно, че собственото му адвокатско дружество "Гугушев и Партнърс" ЕООД е било обект на проверка за пране на пари от ДАНС. Тя била завършила със становището, че няма нищо нередно.

Шефът на Етичната комисия към ВСС добави, че колегите му няма да имат възможност да изчакат резултатите от пълната данъчна проверка на семейство Гугушеви, започната в НАП след скандала, тъй като тя вероятно ще отнеме няколко месеца. Съдебните кадровици няма да чакат и заключението на ВКП по проверката, разпоредена от Бойко Найденов, както и становището на Комисията за конфликт на интереси, сезирана от ВСС преди седмица.

Както Mediapool вече писа, съдебният съвет установи, че Гугушева е пропуснала да декларира обстоятелствата, от които може да възникне конфликт на интереси, като например факта, че синът ѝ е адвокат и, че е притежавал фирма, която ѝ е отпускала големи кредити. Не е декларирано и участието на майка ѝ в управлението на "Лигъл партнърс".

"За мен има някои неща, които са доста спорни от етична гледна точка", каза още Ясен Тодоров в понеделник с уговорката, че това е негово лично мнение и с него не ангажира останалите членове на Етичната комисия към ВСС.

Споделяне

Още по темата

Още от България