Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Ако има конфликт на интреси при Андрей Иванов, ще си подаде оставката

Не сме подарили халите, не знам за съветник от ГЕРБ с яхта, Атанасов и Джамбазки да стрелят кучетата, щом искат, казва Елен Герджиков, председател на СОС

6 коментара
Елен Герджиков, Сн. БГНЕС

Г-н Герджиков, имахте ли среща с депутатите от ГЕРБ по повод решението им да намалят заплатите на общинските съветници с промени в Закона за държавния служител?

Имахме неофициална среща. Предстои официална с парламентарните комисии по правни въпроси и по местно самоуправление. Личното ми мнение е, че моделът на заплащане на общинските съветници трябва да се промени и да бъде според свършената работата.

Общинските съветници не работят еднакво. Едни са по-ангажирани, участват в работата на повече комисии - постоянни и временни. Някои съветници участват в комисии и по Закона за обществените поръчки. Когато търговете са на общината, те не взимат възнаграждение за това. Получават минимално около 50 лв., само ако поръчката е на общинско дружество. Отделно съветници участват в работни групи, изготвянето на програми и стратегии.

В този смисъл основното възнаграждение не е най-важното в случая. Дали е 30% или 60% от средната заплата в общинската администрация няма голямо значение, ако се вземе решение да се заплаща според свършената работа. Това означава да има едно основно възнаграждение и допълнително за участие в комисии. Такъв е бил моделът до 2007 г., тогава съветниците са взимали значително над 1000 лв. при 420 лв. сега в Столичния общински съвет (СОС).

Ако депутатите не приемат вашето предложение, ще поискате ли с промените в правилника за дейността на Столичния общински съвет да се увеличат средствата ви за представителни разходи, които в момента са средно около 800 лв.?

Нямаме намерение да въвеждаме представителни разходи. Говорим за покриване на разходите за извършена работа, както е според Закона за местното самоуправление, в който е казано, че те се покриват от бюджета на общината. Предложението ни за покриване на разходите в размер до 50% от заплатата на председателя на СОС е взето много преди решението на парламента за намаляване на основното възнаграждение на съветниците. Няма връзка между двете предложения. Още повече, в закона дори няма горна граница, но ние сами слагаме такава, което в конкретния случай ще бъде под 800 лв. на месец.


Тези пари няма да се дават за вечери, костюми, почерпки. Ще има разписан регламент кои разходи са допустими и как ще се отчитат. Той ще се направи заедно от администрацията на СОС и Столична община. Според мен допустими разходи на съветниците са пътни, за телефон, канцеларски и офисни материали, консултации. Не мисля, че общинският съветник има нужда от секретарка или помощник.

Планирате ли да ограничите питанията до кмета Йорданка Фандъкова?

В проекта за правилника за работата на СОС е записано питанията да бъдат до четири на сесия. Мотивите са, че твърде многото въпроси объркват основната работа на общинския съвет – приемането на решения по важни за града въпроси. Досегашният опит показва, че средно на сесия питанията към кмета са по четири, пет. Така че това ограничение ми се струва излишно.

За мен е много по-важно да бъде ясно дефинирано какво означава питане към кмета. То трябва да бъде свързано с акт на кмета или изпълнение на решение на общинския съвет. Целта е да няма питания по повод писания в жълтата преса или коментари на някакви слухове.

От Нова година насам сме свидетели на атака от страна на БСП към ГЕРБ, която доведе до оставката на Андрей Иванов от поста председател на СОС и излизането на Денка Кушвалиева от СОС. Сега и ГЕРБ отговори на удара с разкрития за общинския съветник от БСП арх. Борислав Борисов. Докъде ще стигне размяната на сигнали за злоупотреби между двете най-големи политически групи в СОС?

Не мисля, че нашата политическа група се е включила в отговор на атаки от страна на БСП. Случаят с арх. Борисов стана обществено достояние. Всички българи можеха да го проследят по телевизията. ГЕРБ не е вадила или търсила документи, не сме ровили, не сме правили разследване. Това е журналистическо разследване, на което бяхме длъжни да отговорим и да кажем мнението си. При всички случаи става въпрос за конфликт на интереси, което е морално укоримо и въпрос на чест е колегата да си подаде оставката като общински съветник. Става въпрос за фрапантни неща, изнесени в това журналистическо разследване, за дълъг период от време, през което арх. Борисов е заемал обществени длъжности.

БСП казаха че няма да спрат дотук, ще продължат до пълното отстраняване на Андрей Иванов от СОС.

Това няма как да го коментирам, докъде ще продължат БСП, кога ще спрат и какво ще направят. Партизанската стилистика е тяхна, те отговарят на огъня с огън. Ние не отвръщаме на нищо. Появи ли се, обаче, обществен факт сме длъжни да реагираме.

Какво показва проверката на Комисията по конфликт на интереси относно тегления от сина на Андрей Иванов кредит от Общинска банка? Декларирал ли е той това обстоятелство?

С този сигнал не се занимава Комисията по конфликт на интереси към СОС, а националната комисия за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси. Тя е сезирана лично от Андрей Иванов и всички материали, събрани от комисията към СОС, са изпратени на нея. Очакваме отговор на въпроса дали има или няма конфликт на интереси.

Ако тази комисия каже, че Андрей Иванов е нарушил закона, като не е декларирал това обстоятелство, означава ли това, че ще си подаде оставката?

Естествено, че ако има нарушение и конфликт на интереси, следва оставка. Аз не съм юрист, но дори и да не го предвижда закона, то е съвсем естествено, ако такова е становището на комисията.

На последното заседание на СОС опозицията ви атакува, че СОС работи като пожарна команда. Поводът беше събирането на комисията по обществен ред половин час преди заседанието заради доклада за концесия на Западния парк. Според тях тревожното е, че това се превръща в практика и случаите зачестяват.

Не бих казал, че случаите са зачестили. Факт е, че когато човек работи интензивно подобни неща се случват. Аргументът дайте, защото има много малко време до сесията да не правим нищо или да го отлагаме непрекъснато не е аргумент. Целта е да се изчисти документацията от пропуски до последния момент и затова се наложи такова извънредно свикване на комисията. Истинската работа допуска извънредни ситуации, важно е какъв ще е резултатът.

Концесията за Западния парк беше определена от ГЕРБ като знакова заради смяната на един порочен модел, наложен от предишните управляващи. Кои други концесии или публично-частни партньорство подготвяте?

Не знам да се подготвят в момента конкретни проекти. Всичко е въпрос какви възможности ще даде Законът за публично-частното партньорство. Целта ни е да покажем, че публично-частното партньорство може да доведе до добри резултати за гражданите.

Заради отсъствието на общински съветници от ГЕРБ по уважителни причини концесията за Западния парк и програмата за кучетата бяха отложени с едно заседание. Ваши съпартийци обаче се възмущаваха по адрес на съветник от ГЕРБ така: “дойде с трабантче в общината, а сега вече не може да идва и на заседания на СОС, защото трябвало да си откара яхтата в Гърция”.

Смешно ми е. Не съм чувал такива коментари.

Проверява ли общинската Комисия за конфликт на интереси такива странни забогатявания на съветници, които правят впечатление?

Комисията за конфликт на интереси към СОС работи по сигнали. Заседанията са затворени и не знам какво разглеждат.

Да разбирам ли, че няма хора от ГЕРБ, които за един мандат да са успели да си купят яхта, както се възмущават ваши съпартийци?

В Комисията за конфликт на интереси са декларациите на всички съветници. Единствената декларация, която съм виждам е моята, и не мога да кажа дали има общински съветник от ГЕРБ с яхта. Поради спецификата на нейната работа и по закон комисията не работи както останалите в СОС пред очите на всички граждани.

Говори се, че експерти на Комисията по конфликт на интереси са взели хонорари от по 7000 лв. в края на 2011 г. за добре свършена работа. Вярно ли е това?

Не вярвам, абсурдно е. Аз не съм разписвал такива хонорари, но ще го проверя. Те получават възнаграждения за работата си, които не знам точно колко са, но със сигурност не получават нищо отгоре. Възнагражденията им са по-високи спрямо експертите на останалите комисии, защото трябва да се чувстват комфортно и спокойно, за да не се подават на натиск. Така е предвидил законодателят, което е нормално.

Редица важни проекти на София като уличното осветление, външната реклама, завода за боклука, електронното управление и др. се бавят с години. Какво ще направите, за да се промени усещането, че нещата не вървят, защото се защитават бизнес интереси на определени групи?

Не съм съгласен, че се бавят. За някои случаи може да има забавяне, но то е заради желанието ни всичко да бъде по правилата и в интерес на столичани.

За уличното осветление се прави много. В края на 2011 г. бяха направени два големи булеварда - “Ботевградско шосе” и “Цариградско шосе”. В момента се прави осветлението на Софийския околовръстен път. По инфраструктурата и инвестициите се работи. Основният проблем на софиянци не е кой е операторът на уличното осветление, а че има зони, където изобщо няма лампи. Общинската администрация се забави с конкурса, защото иска да направи най-добрата процедура. Имам уверението на зам.-кмета по транспорта Любомир Христов, че до есента ще бъде внесено предложение за избор на оператор на уличното осветление.

От една година се твърди как всеки момент ще се обяви класирането за външната реклама на София, но вместо това се готви отмяна на конкурса за малките съоръжения. В същото време общината търпи загуби от 2 млн. лв. годишно.

Конкурсът за рекламата тече. Като член на комисията съм си дал оценките и чакам протокола. Дали ще се прекрати конкурсът за малките рекламни съоръжения, това ще го реши СОС. Предложението на главния архитект Петър Диков за спиране на конкурса за малките рекламни елементи има основания, защото централната градска част след 2014 г. ще се обновява с европейски средства. Ако сложим едни рекламни елементи за 10 г., както предвижда конкурсът, те ще попречат за реализирането на този проект.

Отменихте търга за електронното управление на София заради съмнения за лобистки интереси на Андрей Иванов, но няма насрочване на нов. Защо се бавите?

Няма насрочване на нов конкурс, но има създадена работна група със задача да обследва цялата документация на прекратения конкурс и да се произнесе по качеството ѝ. В тази работна група са включени съветници от опозицията - Георги Кадиев от БСП и Владимир Кисьов от СДС. Има външни експерти – от Министерството на транспорта и информационните технологии, от Агенцията за обществените поръчки, от БАИТ и от Българската софтуерна организация. Всичките тези експерти трябва да си кажат забележките към документацията и когато това е факт, моментално ще бъде обявен нов конкурс.

Действително със спирането на този конкурс се бавим. Единствената причина да не пуснем веднага нов конкурс, а да минем през работна група, е желанието ни за по-голямата прозрачност, за да няма обвинения, че конкурсът е нагласен.

Все пак трябва да има някакви разумни срокове за работа на тази работна група. От страни изглежда, че не може да се напаснете спрямо различните лобита и затова всичко се бави.

За мен тази работна група вече трябваше да си е свършила работата. Но чувам от страна на г-н Кадиев обвинения, че не може да работи в работна група, в която е същият председател, който е бил в конкурсната комисия. Това е пълен абсурд, защото този председател е човекът, който отговаря за целия този процес от страна на общината. Не може общината да прави конкурси, събирайки само външни експерти и да ги няма хората, които ще работят със системата. Кадиев иска да махне директора на дирекция в Столична община на това звено и едва ли не само той да решава. Никой не му пречи и сега да каже какво не му харесва в документацията, защото един конкурс се прави от документация, а не от директор на дирекция в Столична община, който да събере кандидатите в една стая и да каже онче-бонче, ти ще бъдеш. Да гледа документацията Кадиев, а не да търси политика. В момента той дири поводи и мотиви да отлага, защото политически му е изгодно да не се случва нищо в София.

По същата причина БСП и СДС не подкрепиха програмата за бездомните кучета. Защо? Нима това, което е разписано от експертите, не е истина, не са ли това подходите за решаване на проблема. Много е лесно обаче да се излезе и да се каже дайте да разстреляме кучетата. Обаче кой ще ги разстреля, този който го казва ли? Ами да отиде Ангел Джамбазки да ги разстреля тогава.

Атанас Атанасов от ДСБ каза, че се изисква политическа смелост, за да вземеш непопулярно решение.

Той има пистолет, да отиде, да излезе и да спасява хората. Нека отиде да нарушава закона, след като толкова много се прави на мъж. Това са несериозни работи. Това е политиканстване в чист вид.

Конкурсите за назначенията в общинските фирми трябваше да станат преди изборите. Спряхте ги, за да не ви обвинят, че слагате ваши хора за директори. Сега тече изборът за директорските бордове на 5-те дружества за пазарите и 17 ДКЦ-та. Сравнявам с държавната администрация, странно е, че няма информация кои са кандидатите, кои са допуснати.

Не съм запознат с работата на комисията, но се работи стриктно по правилата. Конкурсът е разделен на три етапа – допустимост на кандидатите, представяне на концепция и накрая интервю. На всеки един етап определени хора отпадат. Няма никакъв проблем на тези, които отпадат, да се публикуват имената им.

Какво ще правите с “Топлофикация София”? Столичани плащат фантастични сметки, като почти всяка седмица някъде се случва авария и спира подаването на топлоенергия.

Общината е едноличен собственик на “Топлофикация София" от лятото на 2011 г. Новото ръководство на дружеството е факт от края на 2011 г. За първи път от 20 г. дружеството успя да изплати всичките си задължения за текущата година към “Бурлгаргаз”. Освен това излиза на печалба и инвестира. Разработени са 11 проекта по фонд “Козлодуй”, от които 6 са одобрени от Министерството на икономиката. Инвестициите ще дойдат именно по европейски програми.

Приключихме големия проект по подмяната на 100 % от абонатните станции. Това ще доведе до намаляване с до 30% разходите на топлина енергия от абонатите. Пътят е в инвестиране в производство на когенерация. С RDF-отпадъка от завода за боклука ще има допълнителна инсталация в “Топлофикация” за оползотворяването му. Така, че бъдеще има пред “Топлофикация”. Пътят въобще не е лесен, но е обнадеждаващ спрямо постигнатите финансови резултати през 2011 г.

Тези обнадеждаващи резултати са за сметка на столичани, които плащат двойни сметки и смятат ,че са ограбени.

Ако се приватизира това дружество и стане 100% частна собственост, какви ще са сметките? Към момента е несериозно да се даде “Топлофикация” на частен оператор. В сегашната икономическа ситуация това е все едно да се подари едно стратегическо дружество за цялата държава, защото “Топлофикация София” е свързана с енергийната ни независимост и безопасност.

“Топлофикация” не може да я подарите на някого, а дела на общината в “Централни хали” можахте да подарите на “Ащром” при условие, че в градинката до Руската черква не може да се строи. Защо го направихте?

Това е още един пример какви зулуми са правени в миналото. Това, което притежава “Ащром”, не е градинка, защото те са купили имот с разрешение за строеж към онзи момент и във всеки международен съд общината може да бъде осъдена за десетки милиони, защото не е изпълнено. В момента, по българското законодателство, макар че не може да строи, “Ащром” може да вдигне ограда.

Това изобщо не е вярно. “Ащром” не са купили имота с разрешение за строеж. Ако някой им е обещал срещу комисионна, е друг въпрос. По общия устройствен план на София там не може да се строи, както и да се вдигне ограда, защото ще им трябва разрешително за строеж от общината. Не съм убедена, че общината щеше да бъде осъдена. За мен едно безобразие се замита с друго безобразие.

Абсолютно всички юридически консултации, които направи Столична община, казаха, че много вероятно е да загубим делото, защото “Ащром” добросъвестно е купил имот като терен за строеж с издадено за разрешително. Направихме всичко, което трябва, за да имат столичани градинката пред Руската църква.

Тогава какъв подарък подготвя Столична община за “София сити къмпани”, които са в същата ситуация. Между двата тура на местните избори през 2003 г. те учредиха едно смесено дружество със “Софийски имоти”, за да застроят Южния парк. По тогавашното градоустройство това можеше да се случи. След това с приемането на плана на София нещата се промениха.

Не съм запознат с тази сделка. Това, че един проблем не е решен, не означава че всички останали не трябва да бъдат решени. За “Централни хали” сделката е добра, защото срещу нашия дял ние получаваме освен градинката и още над 800 000 лв., които ще ни бъдат изплатени през следващите две години. Отделно ще ни бъдат платени около 300 хил. лв. дивидент за 2011 г.

“Софийски имоти” продължава да е черната кутия на София. Нищо не се знае какво става в това дружество. Сменихте изпълнителния директор Камен Манев, който беше от квотата на Андрей Иванов, с човек на кмета Йорданка Фандъкова. Какво се случва в момента с това дружество?

(Смее се - бел. авт.) Няма сфери на влияние в Столичния общински съвет. С г-жа Фандъкова сме в една сфера на влияние, всичко останало за мен е смешно. “Софийски имоти” е в списъка за приватизация. Трябва да се актуализира правният анализ на дружеството. След като бъде направен, СОС ще реши какво и как ще се продава. Нещо, което категорично трябва да се знае, е че дружеството няма да бъде продадено като цяло. Може да се продават обособени имоти, а други да бъдат запазени за нуждите на общината като за детска градина или парк например.

Това е трети мандат на СОС, който решава този въпрос. Този мандат ще ви стигне ли? 

Все пак е необходимо някакво време на новото ръководство, за да се аклиматизира. Те трябва да кажат какви са имотите. Има такива и с тежести – в съдебни спорове, в съсобственост, под наем. Освен това дружеството се опитва да се стабилизира, защото не е добре финансово. Причината е, кризата на пазара на имоти. Наемите са паднали драстично.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

6 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Анонимен
  #6

  Кадиев: Дългът на Топлофикация-София към "Булгаргаз" вече е над 500 млн. лева.

 2. Анонимен
  #5

  Настанавреме за голямото лапане! Дали ще е а.иванов или герджиков няма абсолютно никакво значение!

 3. Анонимен
  #4

  Герджиков упорито бяга от въпросите на журналиста и лъже и заблуждава.

  ПРОБЛЕМЪТ е, че грубо и методично са ощетявани милион Граждани живеещи в София, плащащи данъци и заплати на общинари и други длъжностни лица,

  а НЕ дали един или друг монопол излизал или щял да излезе на печалба.

  "Печалбата" на Топлофикация и други произволничащи фирми, "еднолично Общински" от лято 2011, е от Незаконна Конфискация и Рекет срещу хиляди Софийски Граждани,
  някои от които Граждани фалираха, други починаха от мутромонополистки

 4. Анонимен
  #3

  г-н Герджиков поздрави от в. Сега: Броят София за най-мръсния град в Европа Столицата на България София оглави списъка на най-мръсните градове в ЕС, а второто място в Евросъюза по степен на замърсеност на въздуха с твърди частици остана за румънската столица Букурещ, съобщава украинската агенция Укринформ. Данните от изследването са оповестени от центъра за устойчиви политики Екополис. Според информацията, в София 176 дни в годината нивото на твърдите частици във въздуха са над нормата.

 5. Анонимен
  #2

  Страхотно интервю за учебниците на журналята. Въпроси и отговори без коментар1 като че ли запитания ще отговори нещо друго освен каквото му уйдисва. За какъв.../цензурата не разрешава/ са ни такива интервюта?

 6. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
  #1

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.