Ако има такса “електромер“, тя ще е за всички домакинства

Ако има такса “електромер“, тя ще е за всички домакинства

Ако се реши да се въведе цена за мощност при доставянето на електроенергия, тя трябва да бъде за трите електроразпределителни предприятия (ЕРП), коментира пред журналисти във вторник председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР Ангел Семерджиев.

Въпросът за разделянето на сегашната цена на достъп на две – за мощност, добила популярност като такса “електромер“ и за достъп, бе поставен на дневен ред от австрийската ЕВН, която обслужва Югоизточна България. Темата за справедливо разпределение на разходите за поддръжка на мрежата между всички потребители, дори и онези, чиито имоти не консумират редовно електроенергия, се дискутира от около четири години, но за пръв път ЕРП изчислява точно колко ще струва това за домакинствата.

Според разчетите на ЕВН месечната сума ще е 1.50 без ДДС, като ударът ще е за празните вили, при домакинствата с консумация от 300 кВтч повишението на сметката, заедно с поскъпването на самата енергия, ще е около 20 стотинки, а за изразходващите 600 кВтч дори ще има поевтиняване с около 1 лв.

Според Семерджиев регулаторът ще разгледа и ще анализира предложението на австрийската компания да има нова тарифна структура, включваща и цена за мощност. Работна група, включваща и представители на трите ЕРП-та, през април трябва да изготви техническо предложение как може да бъде въведена и подобна цена в тарифите на дружествата.

Нашата тарифна структура е твърде опростена в сравнение с тарифите в западните страни, има какво да се подобри, коментира шефът на ДКЕВР.

Той подкрепи тезата на ЕВН, че разходите за поддържане на мрежата така или иначе се заплащат от потребителите. Става въпрос за преразпределяне на тези тарифи между потребителите, като се разделят разходите на постоянни и променливи.

Ако един не плаща, то друг прави това заради него, посочи Семерджиев и обясни, че има постоянни разходи за осигуряването на електрозахранването на един имот, независещи от това дали той се ползва или не.

Основната ни цел е дружествата да направят всичко възможно да намалят разходите, които ще правят за услугата, а това ще се отрази и върху цената, посочи Семерджиев.

Комисията няма да допусне различна структура на тарифиране при отделните електроснабдителни дружества, подходът за всички потребители ще е един, заяви регулаторният шеф.

ДКЕВР вече допусна грешка, разрешавайки само на едно електроразпределително дружество да въведе тримесечно отчитане на електромерите, като внедряването на практиката приключи с пълен крах за ЧЕЗ и даде отражение върху останалите дружества, без те да са имали шанса да покажат, че това би могло и да е работещ механизъм.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес