Бизнесът и международната общност:

Ако искате да успеете в България, избягвайте работата с правителствени институции

Бизнес лидерите в Югоизточна Европа: Проблемът ви е корупцията

Тони Томпсън, постоянен представител на Световната банка за България. Сн. БГНЕС

Основната пречка пред икономическия растеж на България е корупцията. Това е заключението на участниците в Икономическия форум за Югоизточна Европа, който събра в София повече от 600 от политическите и бизнес лидерите в региона. Събитието се организира от Световната банка.

Общо 47.5 % от участниците във форума гласуваха, че точно борбата с корупцията е основният проблем в България. На далечно второ място остава реформата в съдебната система с 21.3 %, а други 11.3% смятат административната тежест за основна пречка през бизнеса. Друг голям проблем е промотирането на България като място за инвестиции, но този проблем бе отчетен като основен от едва 7.5% от гласувалите.

Проучването се проведе в реално време и участниците веднага видяха резултатите от своя вот. Според тях, ако България се справи с корупцията, икономиката рязко ще дръпне напред.

Ако искате да успеете в България, избягвайте работата с правителствени институции

Постоянният представител на Световната банка в България Тони Томпсън обобщи мнения, изразени пред него през последната година от страна на бизнеса и международната общност.

Първото от тях гласи: Ако сте чужда или нова компания в България и искате да успеете, избягвайте работата с правителствените институции, независимо дали правителството е регулатор или клиент. Причината е, че има достатъчно доказателства за ненадеждност и непредсказуемост на тези органи.

Втората препоръка е да се минимизира броят на договорите с когото и да било."Ако внесете в съда дело за договор е много възможно да загубите", показват мненията на бизнеса.


Трето: трябва да имате стратегия за придобиване на всички необходими умения, защото много фирми имат проблеми с липса на достатъчно квалифицирани хора.


Четвъртата група мнения е "да се избягват отношенията със силните на деня на пазара, защото "те ще направят живота ви ад и ще ви изхвърлят от бизнеса”.

След като представи тези оценки на бизнеса и международната общност, постоянният представител на Световната банка у нас обобщи, че е необходима реформа в публичната администрация и договорната система.

"Провеждане на реформа в образованието е важно, за да се развива страната напред, както и качеството на образованието да е по-високо. Нужна е и силна политика на конкуренция за преодоляване на монополното положение на силните на деня компании", убеден е Томпсън.

Той добави, че 20% от завършващите висшисти в България напускат всяка година и това е голяма загуба за страната. "Не се връщат, защото имат повече възможности за работа в чужбина", завърши Томпсън.


Кунева: В България няма по-голям терен за корупция, отколкото другаде

"В България не може да се каже, че има по-голям терен за корупция, отколкото в други държави. Проблемът не е в качеството на нашето ДНК. Когато един българин е в Германия или Австрия, няма проблем - правилата се спазват, защото всеки знае какво следва, ако ги нарушава", коментира данните от гласуването вицепремиерът Меглена Кунева.

Според нея демографската картина би се променила, ако повече млади хора се връщат в България, след като завършат образованието си в чужбина.

"Те са непримирими с неспазването на правилата. Ако им предложим добро образование и добро здравеопазване за децата им, имаме шанс да ги върнем. Трябва ни повече справедливост", допълни тя.

Облекчена процедура за издаване на синя карта за специалисти в IT сектора

Вицепремиерът поиска облекчаване на правилата за получаване на българско гражданство и въвеждане на облекчена процедура за издаване на синя карта за специалисти в IT сектора. Синята карта на ЕС дава право на постоянно пребиваване и работа в страните членки на ЕС на хора с висше образование. Това е част от стратегията на ЕС за привличане на добре образовани хора от трети страни, но в България този механизъм не работи особено успешно, тъй като страната е известна като износител на висококвалифицирана работа ръка.

Според мениджъра на Световната банка за България Тони Томпсън страна трябва да положи усилия за подобряване на публичните услуги. "Ако това стане, ще видите колко бързо ще се повиши раждаемостта", посочи Томпсън.

Председателят на Българския икономически форум Георги Табаков поиска държавата да използва интернет платформи за обществените поръчки.

"Голяма част от хората в частния бизнес ползват интернет платформа, чрез която лесно правят покупки при възможно най-изгодни условия за всичко, което им трябва. Държавата също може да се справи с обществените поръчки, ако направи нещо подобно, защото знаем, че те в момента са основен източник на корупция", каза обясни Табаков.

В допитване за качеството на работния пазар в страната 40% от участниците във форума посочиха, че основният проблем е недоброто качество на средното специално и техническо образование. Други 29.2% обаче смятат, че отговорност за носи и самият български бизнес, който не инвестира достатъчно за подобряването на квалификацията на служителите си.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес