Ако излезе от Обединеното кралство, Шотландия ще трябва да се откаже от лирата

Ако излезе от Обединеното кралство, Шотландия ще трябва да се откаже от лирата

При евентуално излизане на Шотландия от Обединеното кралство след предстоящия референдум тя трябва да се откаже да използва сегашната си валута - британската лира, заяви британският министър по въпросите на Шотландия Алистър Кармайкъл, цитиран от Ройтерс.

"Ако жителите на този район изберат независимостта, то те трябва да са готови да приемат факта, че страната им ще излезе от валутния съюз с останалата част на кралството", подчерта Кармайкъл.

"Всевъзможните проекти за запазване на британската лира в Шотландия, които сега обсъжда местното правителство, са неприложими", заяви британският министър.

Подобно мнение вече изказа и британският министър на бизнеса, иновациите и професионалното обучение Винсънт Кейбъл. Той определи запазването на валутния съюз със суверенна Шотландия като "изключително сложно и ненадеждно начинание", което освен това едва ли е изпълнимо заради многобройните бюрократични протакания.

Сред мерките, които са необходими, за да може Единбург да запази британската лира, експертите от Лондон посочват сключването на банков съюз и приемането на строги фискални правила за намаляване на рисковете, които неизбежно ще възникнат в икономиката на независимата държава поне на първо време. В общи линии това означава загуба на част от суверенитета, което пък поставя под въпрос самата необходимост за излизане от Обединеното кралство.

Референдумът за независимост на Шотландия е насрочен на 18 септември. Ако шотландците предпочетат суверенитета, то той ще бъде обявен на 24 март 2016 година. Дотогава Единбург и Лондон трябва да се споразумеят по условията за излизането от Великобритания, създадена в сегашния си вид след подписването на Акта за уния между Англия и Шотландия през 1707 година.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?