СДВР отвърна на критиките за исканите списъци със зависими от метадон:

Ако майкa ви работеше в аптека, нямаше да питате дали това са лични данни

Комисията за защита на личните данни не вижда проблем в поведението на полицията

Ако майкa ви работеше в аптека, нямаше да питате дали това са лични данни

Няколко дни, след като Българският хелзинкски комитет (БХК) и няколко адвокати остро разкритикуваха решението на СДВР да изиска от столичните центрове по наркозависимости списъци с всички наркомани на метадон, от полицейската дирекция продължават да смятат, че в това няма никакъв проблем.

Въпреки че законите за МВР, за личните данни и за здравето изрично забраняват изискването и ползването на подобна информация единствено на базата на здравния статус на група от хора, а не на конкретни данни за конкретен заподозрян.

"Станаха едни въоръжени грабежи по апетки и понеже се взимаха освен пари и хапчета, които според нас се ползват от наркозависими... Хората, които са наркомани в България, никъде не се водят по списък", несвързано обясни логиката на колегите си пред ТВ7 в понеделник главният разследващ полицай в СДВР Петър Василев.

Той не се смути от обстоятелството, че няма причина полицията да търсят евентуални обирджии на аптеки сред зависимите от метадон при положение, че този медикамент не се продава в аптеките.

"Едно разследване е доста по-широко... На някой от вас може майка му може да работи в аптека и тогава няма да пита дали това са лични данни", рязко се тросна Василев, омаловажавайки позицията на правозащитниците, че СДВР опитва да принуди лекари да нарушават освен закона и Хипократовата клетва.

Изненадващо мнението на разследващия, че в искането на полицията за съставяне на списъци с наркомани няма нищо нередно, бе подкрепено и от члена на Комисията за защита на личните данни Венета Шопова.

"Няма нищо скандално в този случай. Разбира се, всеки от нас можем да изискаме, от когото и да е информация, съдържаща лични данни. По смисъла на нашия закон отговорността дали да се дадат лични данни и на какво основание се носи от този, който съхранява лични данни", обясни експертката.

В подкрепа на позицията си тя сподели, че в петък в комисията е била сезирана с молба за становище – "не дали е законно искането, а дали е законно изготвянето на тези списъци".

Не на това мнение обаче бе д-р Мира Алтънкова, ръководител на метадонова програма, която коментира, че действията на полицията са не само неправомерни, но и лишени от всякаква логика.

"Метадонът не е в аптеките. Той не може да се свързва с кражби в аптеките... Не виждам никаква логика в това пациенти в тези програми да разбиват аптеки, защото метадонът е общо достъпен", категорична бе д-р Алтънкова.

Както Mediapool писа СДВР реши да изиска подобни списъци от столичните центрове, работещи по метадонова програма с идеята да ограничи кръга от заподозрени за серийните обири на аптеки. Преди десетина дни полицията задържа 51-годишен мъж и съобщи, че той е признал за няколко грабежа, но престъпленията продължиха.

След като искането за списъци бе огласено публично, шефът на СДВР Валери Йорданов разпореди вътрешна проверка. За малко повече от час тя заключи, че нямало никакъв проблем разследващите да подозират на общо основание цяла група от хора заради здравния им статус. Нещо изрично забранено и от закона, и от Европейската конвенция за защита на човешките права.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?