Ако на Цветанов не му харесва кариерата, да върви срещу мен

Ако на Цветанов не му харесва кариерата, да върви срещу мен

Премиерът Бойко Борисов се определи в четвъртък като добър кадровик и заяви, че вътрешният министър Цветан Цветанов, който го изпревари по рейтинг преди два дни, “му е любим“, защото “каквото му се каже, навива врата и работи“ и не се оплаква. Той отбеляза, като радостен факта, че втори човек от ГЕРБ след него изпреварва по рейтинг президента Георги Първанов. Борисов обаче коментира, че ако на Цветанов не му харесва кариерата, може да работи срещу него.

“Но ако сте ме отписали, грешите“, заяви Борисов пред бТВ. Премиерът посочи още, че разликата между него и президента Георги Първанов е, че той не спира операции дори срещу свои близки.

“Цветанов  е изправен пред две дилеми - ако не демонстрира някаква самостоятелност, започват да го подиграват, че ми е сянка. Ако започне да я демонстрира, те казват: "Ти искаш да заемеш на Борисов местото”. Как да угоди?! Винаги съм го приемал като дясната ми ръка. И до ден днешен е така“, каза Борисов.

Той посочи, че Цветанов му е най-важният и сигурен човек и когато е бил главен секретар на МВР му е вярвал повече, отколкото на началниците на служби.  “Като станах кмет, си го сложих зам.-кмет – да ми отговаря по сигурността. Когато разбрахме, че трябва да направим партия, го пратих него да направи структурите. Когато станах премиер, го направих пръв свой заместник. Ако не му харесва кариерата, да работи срещу мене. Радвам му се. Но ако сте ме отписали, грешите“, заяви премиерът, който преди дни съобщи, че Цветан Цветанов ще е кандидатът на ГЕРБ за президент.

Премиерът се сравни със смятания за най-силен футболен отбор в света – “Барселона“, на който също му се случва да губи. “ Това, което ме учуди, че толкова голямо внимание му се отдели“, каза Борисов.

На въпрос как ще коментира подадената от президенството реплика, че вероятно той няма да е следващия президент според препоръките на Цветанов, защото е имал фирма с Алексей Петров, премиерът отговори:

“Мисля, че за хората много отдавна е станало ясно, че бяхме съотборници, бяхме ръководители във федерацията по карате. Още сме. Разликата между мен и Първанов е, че когато на мен службите ми докладват започването на дадена операция, аз не я спирам.  Дори да е срещу приятели, срещу сестра ми, срещу най-близките ми в правителството или в кметството, това е реформата“.

По думите му първа точка от реформата е политическата воля да оставиш съдии, прокурори, следователи, полицаи да си вършат работата. “ И тогава ще има обективен процес. И аз точно това съм направил и демонстрирал до момента“, каза Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?