Новият здравен министър предлага:

Ако не плащаш здравни осигуровки, не можеш да си извадиш лична карта

Според Десислава Атанасова в случая лишаването от социални помощи е по-ефективно от затвора

Ако не плащаш здравни осигуровки, не можеш да си извадиш лична карта

Всеки, който не си е плащал здравните вноски, да бъде санкциониран с лишаване от някои административни услуги, като например – от правото да си издаде лична карта. Така тези хора ще бъдат стимулирани да си покрият задълженията към здравната система, защото няма да могат да получават социални помощи.

Тази идея лансира в събота пред Дарик радио новоназначеният министър на здравеопазването Десислава Атанасова с уточнението, че е имала това предложение още като депутат и сега смята да поднови дискусията по темата.

Според нея в случая подобна мярка ще е много по-ефективна от затвор, например. "Дори административните санкции и лишаването от здравноосигорителни права не работят и затова хората без здравни вноски трябва да бъдат накарани да плащат чрез лишаване от други права. Ако нямат лична карта, това ще ги лиши и от социални помощи", обясни Атанасова.

По повод завишените цени на лекарствата тя заяви, че ще предложи нивата им да се сравняват не само с 8 европейски държави, както е досега, а с всички 26 страни-членки на ЕС. Друга идея за намаляване на цените е да се смъкне надценката на търговците на едро и на дребно, но без да се променя ДДС.

"Мисля, че на всички им е било ясно, че ще има повишаване на цената, когато се правят търгове за малки количества, но пък достъпът на пациентите до лекарства е много по-широк", допълни Атанасова с уверението, че няма да възстановява практиката на централизираните търгове за лекарства, отменени от уволнената зам.-министърка Гергана Павлова.

Обеща и да бъде извършена проверка за какви цели са изразходвани общо 440 млн. лева, прехвърлени от Националната здравноосигурителна каса към Министерството на здравеопазването и да представи тази информация в парламента. Атанасова не се притеснява от изтичането на срока за избор на шеф на касата, тъй като той бил само препоръчителен.

Новият министър смята, че здравната реформа трябва да продължи като се създадат няколко конкуриращи се здравни каси и се премине към тристълбова система, както е в социалното осигуряване - задължителна, задължителна допълнителна и доброволна. По думите ѝ здравната вноска няма да се увеличава до края на мандата на ГЕРБ.

Споделяне

Още по темата

Още от България