Собственикът на "Биволъ":

Ако не са унищожени, трябва да излязат всички документи за Борисов

Асен Йорданов. Сн. БГНЕС

Твърденията, че това, което излиза в сайта "Биволъ" е политизирано, са несъстоятелни. Последните разследвания, които правим за миналото на Бойко Борисов са предшествани от много други публикации с много дълга давност. Това каза пред БНР в неделя Асен Йорданов, собственик на сайта "Биволъ".

Сайтът направи серия от публикации с факсимилета на документи в последните дни, според които Бойко Борисов е бил под зоркото наблюдение на ЦСБОП през 1997 г. и има следи от опити да бъде привлечен като информатор.

Появата на документите три и половина години, откакто Бориков е премиер на страната и само половин година преди изборите, предизвика съмненията, че публикациите имат политически цели. Открито се заговори, че те може да са подадени от Румен Петков, който като вътрешен министър е имал достъп до секретните архиви. Петков отхвърли предположението.

Бивши служители на службите охотно развиха противоречиви теории - от това, че документите са фалшификати, до тезата, че са истински и са само част от това, което се съхранява за Борисов.

Пред БНР Асен Йорданов се аргументира, като каза, че от архивите на "Биволъ" може да се види, че "не спестяваме никакви истини, няма никакъв чадър, никаква цензура и няма защитени политически сили".

"Най-добрата ни защита е, че си вършим последователно работата", заключи той.

Попитан дали категорично говорят документите за "Буда", Йорданов отговори, че те показват една част от миналото на Борисов. "Би трябвало пълният набор от документи по въпроса да излезе, ако не е унищожен. Борисов се оплете в различни лъжи за обяснението на публикуваните документи и беше разкрита една закономерност - лица, които са гравитирали и са се преливали от силовите групировки до висшите етажи на властта и обратно. Не е ясно и днес какви са отношенията между офицери, действащи служители на МВР, след това в силови групировки, после пак служители в МВР и по какъв критерий са назначавани тези хора", каза Йорданов.

Журналистът съобщи още, че дългогодишният председател на Моряшкия синдикат Пламен Симов, председател на подкомисията на Великото народно събрание: "Персонални престъпления и вини на бившия режим" е казал пред "Биволъ", че в разговор с Григор Шопов, директор на ДС, самият Шопов му споменал, че Тодор Живков се охранява от лице, което е агент на Шесто управление и това е Бойко Борисов.

"Пламен Симов каза, и че същият този Шопов е споменал, че Борисов е сложен за охрана на Живков от Андрей Луканов. И каза, че ако случайно бъде изгубен контрол върху контактите на Живков, инструкцията на Луканов е била Живков да бъде ликвидиран, ако се наложи. Това е инструкцията на Луканов към охраната на Живков. Симов каза, че тези разговори са записани с магнетофонни ленти. Този разговор между Симов и Шопов е бил през 1991 г. Симов има 6 ролки от магнетофон за този разговор между него и Шопов", каза Асен Йорданов.

Споделяне

Още по темата

Още от България